Interaktivni dodatki:


Datum: 15. MAJ 24 - DOBRO JE VEDETI

Vitamin, ki manjka večini ljudem

Raziskave kažejo, da ima skoraj 90 % ljudi težave s kožo, lomljivimi nohti, imajo pogoste enodnevne prehlade, glavobole in povečano izpadanje las. Vse to zaradi enega samega vitamina!

Telo potrebuje selen in pričakuje, da ga boste dovolj vnesli vanj z zdravo odmerjeno prehrano. Če tega ne storite, nič hudega, boste naslednji dan. Če tudi po tem ne vnesete dovolj selena, prav tako ni nič hudega. Problem pa je, ker si ne morete narediti zadostne zaloge, dneva s premalo selena pa ne moremo nadoknaditi. Zelo pomembno je, da skrbite za enakomerne vnose.

Selen je namreč močan antioksidant, ki pomaga pri obnovi sklepov, premaguje raka in bolezni srca. Premalo selena lahko trajno škoduje žlezi ščitnici in imunskemu sistemu. Pogoste enodnevne bolezni so najbolj tipičen znak, da je v šem telesu že več dni pomanjkanje selena.

Selen pa niso samo problemi z žlezo ščitnico. Pogoste so tudi spremembe razpoloženja, prihaja do pojava "možganske megle" (to prepoznate po tem, da se pogosto ne spomnite kakšnih stvari), nenadna anksioznost, utrujenost, slabost v mišicah, akne, mozolji na mestih, kjer jih doslej niste imeli, suha koža in kup drugih težav. Pomanjkanje selena izredno težko ugotovimo pravočasno. Pozorni smo nanj šele, ko je (pre)pozno.

Da bi se izognili vsem tem težavam, bi morali na dan pojesti pest oreščkov, za vsakih 50 kilogramov lastne teže po eno jajce (če imate 70 kilogramov, bi morali pojesti 2 jajci na dan!). Dobrodošla je pojesti tudi pest sončničnih semen, ali toliko tune, kot imate kilogramov.

Za konec pa še to: potrebe po selenu se z leti povečujejo in večinoma velja, da bi morali pojesti 2-krat toliko mikrogramov, kot imate let. Minimalna dnevna vsebnost je od 30 do 50 mikrogramov, ker pa dobimo selen v telo iz živil, ki ga vsrkajo vase iz zemlje, zemlja v Evropi (pa tudi na Kitajskem!) pa je vse bolj revna, si moramo vse pogosteje pomagati s prehranskimi dodatki ali pa bolj raznoliko hrano.

Slednje pa je vedno težje, kajne?!

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani