Interaktivni dodatki:






Datum: 13. MAJ 23 - DOBRO JE VEDETI

Ali veste, zakaj ne smete jesti paradižnika v kumarični solati?

Obstajajo kombinacije živil, ki povzročajo več težav, kot koristi. Kombinirati morate stvar, ki ne povzročajo negativnih posledic.

Vsakemu od nas kakšna hrana povzroča bolečine v trebuhu, napihnjenost, slabost, težave s prebavo ... Do tega pride, ker nepravilno kombiniramo posamezne sestavine, ki od našega želodca zahtevajo tako različno predelavo, da nam to povzroča težave. Zato je dobro vedeti, čemu se morate izogibati:

1. Kumare in paradižnik
Kumare in paradižnik so nekompatibilna živila. Želodec predeluje paradižnik drugače, kot kumare, poleg tega telo drugače absorbira hranljive snovi iz obeh, kar povzroči nastanek želodčne kisline, povsem vam zmeša prebavo, za nameček pa so običajno kumare tiste, ki nam "obležijo" v trebuhu in še dolgo za tem povzročajo zgago.

2. Sadje po obroku
Saje se v telesu hitro prebavi in ni dobro, da dolgo časa miruje v želodcu. Proces fermentacije se namreč začne že po nekaj minutah in ni dobro, da se želodec muči še s celo večerjo, ki ste jo pred tem pojedli, sadje pa vam gnije v želodcu. Če že morate, sadje jejte pred vsemi drugimi jedmi, če pa gre za večerjo, pa vam ne bo nič škodilo, če ostanete samo pri sadju. Pa še bolj zdravo je.

Si pa nekaj zapomnite: paradižnik je sadje, lubenica pa zelenjava.

3. Vroč sendvič s sirom
Za prebavo beljakovin in škroba je potrebna različna stopnja kislosti. Želodec običajno začne z beljakovinami, škrob pa čaka, da pride na vrsto. Idealen primer, kako se na hitro zrediti in si zamastiti želodec in črevesje. Težave s prebavo so zagotovljene.

4. Ovseni kosmiči z mlekom ali jogurtom in pomarančni sok
Kislina v pomarančnem soku uniči encim, ki je odgovoren za prebavo škroba. Prav tako lahko kislina sesiri mleko, ta sproži obrambne mehanizme v želodcu in nastane neprijetna sluzasta snov.

5. Fižol in sir
Če želite namenoma biti napihnjeni in spuščati vetrove, potem ni boljše kombinacije. Priporočamo vam, da te kombinacije niti poskusite ne, ker naredi pravo zmedo v vaši prebavi.

6. Banane in mlečni izdelki
Ta kombinacija tudi ni dobra, vendar ne povzroča neznosnih težav. Omenjamo jo zato, ker je pogosta na naših jedilnikih in, ker lahko težave razmeroma enostavno rešimo. Če mešate banano in jogurt, dodajte mešanico kardamoma in muškatnega oreščka.

7. Sadje in jogurt
Kombinacija jogurta s katerimkoli sadjem (to velja tudi za sadne jogurte) upočasni prebavo, spremeni črevesno floro in proizvaja toksine. To velja tudi za domače smoothije.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani