Interaktivni dodatki:


Datum: 13. MAJ 24 - DOBRO JE VEDETI

Ne odpovejte se kruhu

45 % potrebne dnevne energije najlažje dobimo iz kruha ali testenin, zato se temu ne izmikajte.

Črtati kruh, ali testenine iz jedilnika, ni pametna odločitev. Še zlasti, če primanjkljaj ne znate drugače nadomestiti. Problem namreč ni v kruhu, pač pa v količini.

Ogljikovi hidrati so sestavni del hrane in v telesu zagotavljajo stabilno temperaturo. To je pomembno tako pozimi, kot tudi poleti. Res pa je, da so ogljikovi hidrati različne vrste sladkorja, škrob, glikogena, vse to pa so pomembni elementi v jetrih in mišicah. Če se temu odpoveste, morate precej dobro poznati procese, ki se dogajajo v našem telesu.

Največji problem vidijo nutricisti pri beljakovinah, ki jih lahko telo uporabi, kot osnovne gradnike s katerimi nadomešča odmrle celice, lahko pa jih uporabi tudi kot gorivo za energijo, kadar drugih elementov ni dovolj. in prav to, beljakovine za energijo, je slab scenarij, ki lahko celo škodi organizmu.

Slabost sladkorja v obliki ogljikovih hidratov je, da zbija apetit, kar povzroča lažen apetit in s tem debelost.

Pa ne samo to ...

Ogljikovi hidrati v obliki sladkorja škodujejo tudi zobem, pogosto pa tudi notranjim organom.

Izkušnje namreč kažejo, da na dan ne bi smeli jesti manj kot 70 % predpisane dnevne količine energije. Če jeste manj, je veliko bolj zdravo, če se pred koncem dneva pregrešite in to prav s kruhom. Zakaj?

Že res, da v industrijskem kruhu ne najdemo veliko hranljivih snovi, v domačem, kjer so izbrane sestavine, pa lahko rezina iz polno-zrnate moke okrepi delovanje organizma. Tak kruh in v takšnih pogojih ne redi in ne škodi organizmu.

Poleg tega, hladne testenine ali kruh počasneje razpadejo, zato traja bolj dolgo, da pridejo v kri, kaj je tudi veliko manj nevarno.

Torej: če ste držite predpisanih količin in se v zadnjem tednu niste pregrešili, so beljakovine iz zdravih sestavin zelo priporočljive ...

Seveda vse v zmernih količinah.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani