Interaktivni dodatki:






Datum: 13. APR 24 - DOBRO JE VEDETI

Kateri kruh je (ne)zdrav?

Jesti kruh ni greh. Res pa je, da mnogi pri tem pretiravajo, zato ga diete ne priporočajo. Vendar obstaja še en kriterij, po katerem vemo, ali je kruh zdrav ali ne.

Vsi vemo, da beli kruh povzroča vrsto težav. Vsi vemo, da kruh redi. Vemo tudi, da nas na trgovinskih policah čaka nešteto različnih kruhov in vsi so bolj dobri od drugih. Kako torej izbrati?

Poskusov, kako oceniti kruhe, je bilo kar nekaj, na koncu pa so nutricisti prišli do zaključka, da so pomembne sestavine. Če sami doma pripravljamo kruh potrebujemo vodo, moko, kvas in malo soli. Vse, kar je več, samo zamegljuje sliko in kvari vpliv kruha na zdravje.

Res je, da poznamo kruhe, kjer ni kvasa (kruh z drožmi), kar pozdravljajo predvsem tisti, ki imajo težave s sečno kislino. Res je tudi, da poznamo koruzne kruhe s semeni, a ne pozabite, da je koruzna moka v manjšini, za lepo barvo so pogosto dodana umetna barvila, na koncu pa je vedno več kruhov z dodanim sladkorjem in brez vlaknin, ki so najbolj zaželen element zdravega kruha.

Nutricisti zato predlagajo, da preden ocenite kruh, pogledate sestavine in tisti kruh, ki ima manj sestavin, je boljši.

Po tej logiki je kruh narejen doma iz preverjenih sestavin najboljši, a kljub vsemu se je dobro samo-omejiti in ne pojesti več kot rezino kruha na dan. Po možnosti dopoldan, da lahko telo izkoristi energijo, ki jo prinaša.

Poskusite pa se držati, da tudi domačega kruha zvečer ne jeste.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani