Interaktivni dodatki:


Datum: 10. APR 24 - DOBRO JE VEDETI

Tudi večerje ni pametno preskočiti

Tudi, če ste na dieti in želite čim prej shujšati, ni dobro preskakovati večerje. Raje si privoščite to ...

Tudi večerja je pomemben obrok, še zlasti, ker telo tudi med spanjem potrebuje energijo, da lahko očisti in regenerira vse celice, mišice in organe. Če te energije nimate, potem se boste zjutraj zbudili utrujeni, telo pa ne bo opravilo vsega, kar bi moglo. Če se to dogaja dlje časa (več kot 3 dni!), lahko pride do resnih poškodb, ki jih mogoče ne boste občutili takoj, čez nekaj časa pa vam ne bo jasno od kod. Zato je preskakovanje večerij lahko nevarno.

Zakaj pravimo, da večerje redijo, se odgovor skriva v tem, da ne znamo pravilno izbirati hrane. Če jemo hrano, ki organizmu ne daje tega, kar potrebuje, potem smo si sami krivi, da smo debeli, metabolizem ni nič kriv (to je pogosta napačna tolažba debelih). Zato, brez skrb lahko opustite dosedanje večerje, privoščite pa si te (te ne redijo tudi, če jih pojeste več, kot bi smeli):

1. Grški jogurt
Grški jogurt je najboljša vrsta jogurta, ker vsebuje veliko beljakovin in malo sladkorja. Beljakovine vam zagotavljajo sitost in gradnike za regeneracijo organizma, obnovi mišic, hkrati pa pomagajo pri izgorevanju maščob.

2. Češnje
Češnje so naraven vir melatonina, hormona, ki uravnava spanje. Poleg tega so v češnjah tudi antioksidanti, ki preprečujejo vnetja, hkrati pa pospešujejo porabo energije, torej hujšanje.

3. Kikirikijevo maslo in kruh iz polnozrnatih žit
Kikirikijevo maslo vsebuje veliko aminokislin triptofan, ki pomaga pri nočnih procesih, ima veliko vitamina B, polnozrnata žita pa pomagajo pri absorpciji hranljivih snovi. Obe sestavini sta tudi izvrsten vir rastlinskih beljakovin.

4. Beljakovinski šejk
Če ste med tistimi, ki zvečer radi telovadijo, potem so beljakovinski napitki po treningu in namesto večerje celo nujni. Proteinski šejki imajo podoben učinek, kot grški jogurt.

5. Banana
V bananah je veliko triptofana, ki celo noč zagotavlja sitost, hkrati pa z bananami dobite veliko rastlinskih beljakovin, ki ugodno vplivajo na vse regeneracijske procese.

6. Kefir
Kefir je poln zdravih bakterij in je probiotik, ki ohranja prebavni sistem v najboljši kondiciji, predvsem pa pomaga odpravljati napihnjenost in krče v želodcu. Kefir prav tako spada med najbolj zdrava živila, ki jih lahko jeste za večerjo.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani