Interaktivni dodatki:


Datum: 10. APR 22 - DOBRO JE VEDETI

Kako veste, da vam primanjkuje cinka?

Cink je izredno pomemben pri izgradnji imunskega sistema, vendar, dokler ne zbolimo, ne vemo, da nam ga primanjkuje. Zato smo zbrali 8 simptomov, kako to ugotoviti že prej ...

Cink spada v družino 5 najpomembnejših mineralov za človeško telo. Poleg njega so to še železo, kalcij, magnezij in kalij. Cink prispeva k boljšemu delovanju imunskega sistema, delitvi celic, hitrejšemu celjenju ran in obnovi tkiv, zelo pomemben je tudi za nosečnice in tudi starostnike ...

Školjke so sicer eden najboljših virov cinka, vsebujejo pa tudi obilo selena, ki igra ključno vlogo pri sintezi hormonov, ki nastajajo v ščitnici. Da bi telo dobilo čim več hranilnih snovi in, da bi absorpcija hranljivih snovi lažje in v čim večjih količinah prišla do celic v telesu, je priporočljivo jesti čim več zelene listnate zelenjave, s tem pa vnesemo v telo dovolj cinka, da ne bi smelo biti težav.

Dodati pa moramo še, da cink pridobljen iz mesa naše telo veliko bolj učinkovito vstopi v telo, kot je to primer pri vegetarijancih. Če torej ne jeste veliko mesa, ali pa ga sploh ne, potem morate uživati več stročnic, soje, fižola, oreščkov in polnozrnatih žit.

Drugače pa se pomanjkanje cinka lahko manifestira tudi kot:

  • Akne, ekcem, suha in luskast koža, srbečica ...
  • Bel jezik in nespecifične ustne razjede (to je zelo pogosto in najlažje opazimo).
  • Težave v dihali in prebavo (to se pojavi tudi, ko ne pojemo kaj nenavadnega).
  • Izguba apetita (to je lahko tudi znak, da bo vaš imunski sistem kmalu klonil).
  • Letargija (duševna otopelost, nedejavnost, mrtvilo).
  • Izpadanje las.
  • Počasnejše celjenje ran (mimogrede: ali ste vedeli, da je slina najboljše mazilo za celjenje ran, kar jih poznamo).Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani