Interaktivni dodatki:


Datum: 10. APR 23 - DOBRO JE VEDETI

Kaj se zgodi v telesu, ko pojeste kozarec nutele

Nutella je blagovna znamka italijanskega podjetja Ferrero in je namaz iz lešnikov in kakava. Same zdrave sestavine. Kaj res?

Nutella je prišla na trg že davnega leta 1964, danes pa jo delajo predvsem v obratih v Južni Ameriki, pa tudi v Nemčiji, na Poljskem in v Rusiji. Lešniki pridejo iz Turčije, kakav iz Nigerije, vanilija iz Kitajske, palmovo olje iz Malezije, sladkor pa iz Brazilije. In prav sladkorja je nenavadno veliko. Nekateri testi pravijo, da celo 58 %.

Če torej kozarec nutele jeste cel mesec, ne bo težav. Če pa kozarec pojeste v enem dnevu (manekenka v nedavni reklami jo poje v 2 minutah), pa stvar ni zanemarljiva. Poleg sladkorne bolezni se lahko pojavijo še druge težave.

Redi
2 žlici nutele vsebujeta 837 J (200 kalorij), kar pomeni, da je v celem kozarcu 8.373 J (2000 kalorij) ali dovolj hrane za cel dan. Verjetno vam je jasno, da se pretiravanje z nutelo najprej pozna na številki garderobe ...

Bolečine v želodcu
(Pre)velike količine nutele v želodcu povzroča krče in bolečine za katere je potrebna zdravniška pomoč. Problem je vsekakor v preveliki količini sladkorja. Ne boste verjeli, vendar, metoda, ki v takih primerih edina pomaga, je bruhanje.

Skok inzulina
Preveč nutele poruši nivo glukoze v krvi, viški pa se skladiščijo v telesu kot maščobne obloge. Na žalost, večinoma okoli trebuha.

Za konec pa še to ...

Če nutela ne bi imela toliko sladkorja (morala bi ga imeti 10-krat manj!), bi bila izredno hranljiva in zdrava. Kakav in lešniki veljata za izjemno zdrava in koristna.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani