Interaktivni dodatki:


Datum: 23. MAR 24 - DOBRO JE VEDETI

Na kaj nas z barvo opozarja jezik?

Jezik je sicer najmočnejša mišica v našem telesu, zato je zelo pomembno, da smo pozorni na njegovo barvo. Barva nam sporoča več, kot si mislimo ...

Gotovo ste že opazili, da imate jezik vsak dan drugačne barve. Razlike so sicer v odtenkih, pogosto gre za minimalne razlike, a odmik k drugi barvi razkriva več, kot si mislimo. Zdrav jezik je namreč najboljši pokazatelje zdravega telesa.

Oglejte si nekaj znakov na katere je dobro biti pozoren.

1. Rdeči jezik
Čeprav večina misli, da je rdeč jezik zdrav jezik, pa temu ni tako. Zdrav jezik je rožnate barve. Bolj kot je jezik rdeč, več vitamina B12 vam primanjkuje. Če je vaš jezik dlje časa rdeč, lahko to kaže na anemijo, škrlatinko ali razjed v ustih. Če ste priča rdečemu jeziku več kot 5 dni, je čas, da obiščete zdravnika.

2. Bele lise na jeziku
Bele lise so znak okužbe organizma. Pojavijo se, ko je prizadet imunski sistem, v primeru povišanega sladkorja, tudi v primeru levkemije ali okužbe z virusom HIV. Če se bele lise pojavljajo in izginjajo, to pomeni, da telo samo rešuje probleme. Če pa so bele lise več dni na istem mestu pa je čas za obisk zdravnika, četudi se vam zdi, da z vami ni nič narobe.

3. Črni jezik
Stenje črnega jezika ne kaže na nobeno resno težavo, razkriva bolj vaš življenjski slog, higienske in prehranske navade. Črn jezik dobijo verižni kadilci, ko je raven tobaka v krvi (pre)visoka. Črn jezik je lahko tudi deden. Pojavi se tudi, ko jeste preveč mehko hrano (v tem primeru ne pride do "strganja" površine jezika, zato se pojavijo beljakovine znane pod imenom keratin).

4. Vijolični jezik
Če mislite, da se vam jezik obarva vijolično samo takrat, ko kaj takšnega popijete, pomislite še enkrat. Vijolični jezik pomeni ,da je pretok krvi v vašem telesu zelo slab in kaže vašo nagnjenost k notranjim strdkom in sladkorni bolezni.

5. Rumen jezik
Rumen in odebeljen jezik se pojavi, ko pride v vašem telesu do pregrevanja. Telo kaže na nenormalne ravni bakterij, kar je lahko neškodljivo, lahko pa je to predhodnica težavam, ki sledijo. Rumen jezik pogosto napoveduje visoko vročino.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani