Danes vemo, da ima ta napitek izjemen nabor vitaminov B, A in E. Vsebuje vse minerale, ki jih potrebuje človeški organizem. Mnogi so celo prepričani, da je napitek veliko bolj poln zdravja, kot jajce, ki naj bi imelo vse, kar je potrebno za življenje. Ta recept so v samostanih uporabljali za dolgoživost ...
Zdaj ga lahko preizkusite doma. Potrebujete:
- 1 skodelico bulgurja
- 2 žlici sladkorja
- 1 vejica vanilije
- 7 gramov suhega kvasa
- malo cimeta
Za mnoge je največja neznanka bulgur, ki je trenutno ena najbolj modnih žitaric. Zlahka nadomesti riž, testenine in krompir. Je odličen vir proteinov, vlaknin in predvsem vitamina B. Ima izredno malo energije. za stare Kitajce pa je bil bulgur eno od petih svetih živil (poleg riža, prosa, ječmena in soje).
Za ta recept moramo bulgur najprej temeljito oprati v več vodah. Nato ga čez noč namočite v vodo.
Naslednji dan ga skuhajte, da se omehča (ne skrbite, na srednjem ognju traja kuhanje tudi 3 ure in pol, kar pomeni, da boste morali občasno tudi doliti malo vode).
Po kuhanju, kot pri špagetih, odsedite vodo. Dodajte ostale sestavine - razen vanilije in sladkorja (pivski kvas pred tem raztopite v skodelici mlačne vode), dobro premešajte in pokrijte z bombažno krpo.
Vse skupaj pustite stati dva dni, da celotna zmes fermentira.
Tretji dan skozi bombažno krpo odlijte tekočino, dodajte sladkor in vanilijo, po vrhu pa potrosite še s cimetom.
Pijte počasi, po skodelicah, največ 3 skodelice na dan.