Interaktivni dodatki:


Datum: 17. FEB 24 - DOBRO JE VEDETI

Polenta v prehrani športnikov?

Polenta je priljubljena jed z neverjetnimi zdravstvenimi koristmi. Lahko je samostojna jed, lahko pa zdrav in zanimiv dodatek.

Polento najpogosteje uporabljajo v italijanski kuhinji. Vsebuje veliko beljakovin in vlaknin, najpomembnejši pa so vitamini in minerali. Polenta je zato pogosto na jedilnikih vrhunskih športnikov.

Energija iz karotenoidov
Večina energije iz koruze pride iz škroba, ki pa ne zvišuje slabega holesterola v krvi in je zaradi tega koristen za zdravje srca (veliko bolj, kot krompir, riž, ali kruh). Polenta vsebuje veliko karotenoidov, ki koristijo zdravju oči in kože.

Vlaknine
Vlaknine v polenti sodijo med najbolj zdrave rastlinske vlaknine in ugodno vplivajo na zdravje in imunski sistem. Vlaknine pomagajo telesu pri delovanju in čiščenju črevesja, zmanjšujejo tveganja za bolezni, kot so rak debelega črevesja, bolezni srca in druge. Samo, če je vaša prebava urejena, nemoteno deluje tudi vaše srce in prebava.

Polenta je grez glutena
Številni viri rastlinskih vlaknin, kot so pšenica, kuskus in riž vsebujejo gluten. Četudi (še) niste občutljivi na gluten, je vsekakor bolje, da se mu ognete.

Vitamin A
Čeprav polenta ne izstopa po vitaminih in mineralih, pa ima vseeno dovolj vitamina A, ki je v konkretnem primeru zelo pomemben za delovanje ledvic, pljuč in srca.

Vsebuje esencialne minerale
Polenta ima veliko železa, magnezija in cinka, to pa so najpomembnejši esencialni minerali, zato polento štejemo med zdrava živila, ki imajo še nizko vsebnost maščob.

Hitra hrana
Polenta je enostavna za pripravo, kar je njena največja vrednota. Zapomnite si, da uporabite koruzni zdrob v kombinaciji z vodo v razmerju 1 : 3. Vaš obrok je pripravljen v dveh minutah.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani