Interaktivni dodatki:






Datum: 30. JAN 24 - ZDRAVJE, LEPOTA

Česa pri suhem sadju večinoma nihče ne počne, pa bi morali

Suho sadje je načeloma zdravo in koristno, vendar pa je tudi vzrok za razvoj različnih bakterij in mikroorganizmov, ki niso zdravi. Kaj narediti?

Suho sadje s sušenjem izgubi večino vode, ostanejo pa zdravi elementi. Do sem je vse v redu, vendar pa, ker se lupina pri sušenju skrči in zguba, se med gubami pojavi prah, razvijejo se bakterije in drugi mikroorganizmi in to lahko povzroči nemalo težav.

Rešitev je, da suho sadje pred uživanjem operemo.

Sicer nekateri proizvajalci to naredijo že prej, a je vseeno bolje suho sadje oprati večkrat, kot premalo. Problem je toliko večji tudi, če kupujete sadje iz velikih posod, v razsutem stanju, ker je v takem primeru velika verjetnost, da se pojavijo paraziti in drugi črvički, ki na oko niti opazni niso.

Poleg tega so določene vrste suhega sadja v notranjosti še malo vlažne (kot so marelice in slive), kar je pravi raj za razvoj bakterij.

Se pa nutricisti strinjajo, da je v zimskih mesecih, katerokoli suho sadje veliko bolj zdravo, kot sadja ne jesti. Suho saje je namreč bogat vir vlaknin, antioksidantov, še posebej polifenola.

Pred uživanjem poskusite sadje za nekaj minut namočiti v vodo in potem vse skupaj sprati še pod tekočo vodo.

In še nasvet pred nakupom: obvezno preverite deklaracijo, koliko sladkorja je v paketu. Pozorni bodite na količino dodanega sladkorja, sirupa in celo kristaliziranega sladkorja.

V vsakem primeru ne pretiravajte z uživanjem suhega sadja. Ena pest je povsem dovolj.



Česa pri suhem sadju večinoma nihče ne počne, pa bi morali
Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani