V naših krajih si zime brez kislega zelja ni mogoče zamisliti. Običajno ga jemo kot dodatek enolončnicam, sarmam, ali kot samostojno solato, glavna prednost zelja pa je, da krepi imunski sistem, ima ogromno vitaminov C in A, ima veliko folne kisline, magnezija, železa, kalcija, kalija, natrija in zdravih beljakovin. Vsi ti elementi so pozimi ključni za naš organizem.
Poleg tega je kislo zelje tudi odličen vir vitamina B12 in je zato še posebej priporočljiv za vegane in vegetarijance.
Največja razlika med svežin in kislim zeljem je, da je kislo zelje bogato s probiotičnimi bakterijami, ki so dobre za prebavo. Ravnotežje zdravih mikroorganizmov je izrednega pomena za črevesno floro, še posebej med zdravljenjem z antibiotiki.
Vendar pa ...
Zaradi velike količine soli, ki se uporablja za kisanje zelja, morajo biti vsi z visokim krvnim pritiskom previdni pri uživanju. Sol namreč zadržuje vodo v telesu, kar je težko popraviti. Porušeno razmerje lahko popravimo le z več kalija in natrija, kar pa je težko, poleg tega pa povzroča pojav mišičnih krčev (bodite pozorni nanje).
Na splošno pa velja, da je zelje, ki ima tanjše žile tudi, večinoma tudi manj slano.