Interaktivni dodatki:






Datum: 27. JAN 24 - DOBRO JE VEDETI

Nikdar ne mešajte mesa in mleka

Čeprav se zdi, da tega ne počnete, pomislite iz česa so narejeni jogurti, siri, razne omake ...

Pred časom je ameriški nutricist Herbert M. Shelton ponovil test, ki ga je pred tisočletjema naredil starodavni rimski zdravnik Celsus. Anketirance sta oba prosila naj zapišejo kombinacijo jedi, ki so jo tisti dan jedli in ocenijo počutja. Shelton je že vnaprej opozoril ljudi, da kombinacija paradižnika in kumar sicer napihuje, ko pa ju jemo ločeno, pa sta obe sestavini izredno zdravi.

Čeprav vsak organizem reagira drugače, pa je po samo nekaj dneh postalo jasno, da imamo še eno kombinacijo, ki škodi vsem, in temu pravimo Sheltonov sindrom. Gre namreč za kombinacijo mesa in mleka, kamor spadajo tudi vse mlečni pridelki.

Mleko samo po sebi vsebuje beljakovine in maščobe, kar je slab uvod v prebavo. Namreč: ko pojemo kos mesa, čezenj pa pijemo mleko, se mlečna maščoba tako razširi po želodcu, da zavijejo vsak kos hrane in tako onemogočijo želodčnim kislinam, da jih razgradijo. S tem telo dobi manj vitaminov in mineralov, višek hrane, čeprav to ni, pa se takoj spremeni v zalogo, ki jo bo telo kasneje obdelalo (pa je v resnici nikdar!).

Če posplošimo: ko pride mlečna kislina v stik z beljakovinami živalskega izvora, se proces presnova v 74 odstotkih ustavi!

To pomeni, da mlečni izdelki onemogočajo presnovo fosforja in cinka, ki je ključnega pomena vsakega imunskega sistema, najhujši pa je vpliv na železo, kar neposredno ustavi dotok kisika celicam.

Pa nikar ne mislite, da je problematična samo kombinacija mleka in mesa. Podobni problemi so tudi med siri vseh vrst, jogurtom, skuto, maslom, kislo smetano ... V najboljšem primeru boste po tej kombinaciji čutili slabost, morda celo bruhanje.

Mleko je na sploh zelo posebno in ima podobne učinke pri vseh. Kakršnokoli kombiniranje se nikoli dobro ne obnese, zato mlečnih izdelkov nikdar ne kombinirajte z drugimi živili. Vedno jih jejte ločeno, med njimi pa naj mine vsaj 20 minut pred in po zaužitju.

Torej ...

Ne kombinirajte paradižnika in kumar, ker uporabljajo iste encime za različne razgradnje, in ne kombinirajte živalskih beljakovin z mlečnimi, ker to v celoti ustavi prebavo.

Najmanj kar je, to redi!

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani