Interaktivni dodatki:






Datum: 24. JAN 24 - ZDRAVJE, LEPOTA

Mozolji po obrazu so rezultat hrane. Veste katere?

Mozolji po vsem telesu so posledica nepravilne prehrane. Redko nastanejo kar tako, zato se splača upoštevati te nasvete.

Kljub temu, da prehranski strokovnjaki še vedno niso soglasni glede mozoljev in aken, pa nihče ne oporeka povezavi med hrano in mozolji. Najpogosteje se mozolji pojavijo na obrazu, po vratu, ramenih, pogosto pa tudi po hrbtu. Na teh predelih so žleze lojnice tudi najgosteje posejane. Mozolji nastanejo, ko telo skuša izločiti škodljive maščobe.

Z raziskavami je bilo ugotovljeno, da mastna koža zamaši pore. Mozolji tako ne morejo nastati, škodljive snovi pa mora telo odstraniti na drug način, kar ni vedno v redu. Če pri vas nastajajo novi mozolji, je to znak, da vaš organizem deluje, delujejo pa tudi čistilni sistemi.

Na našo veliko žalost se mozolji pojavijo ravno pri hrani, ki vam je najljubše. To so predvsem sladkarije, tortice, testenine ali pomfri. Neustavljiva past je ravno sladka hrana (tudi hrana, ki se v telesu razgradi v sladkor - predvsem ogljikovi hidrati).

Najbolj škodljiva hrana so bel kruh, pomfri, čips, slane palčke. Med škodljive spada tudi mlečna čokolada (več ima mleka, več mozoljev povzroča). K sreči pa to ne velja za temno čokolado, ki je odličen antioksidant in borec proti prostim radikalom. Mnogi nutricisti so ob vseh vrstah čokolad skeptični, najpogostejši vzrok, ki ga omenjajo, pa je kratkotrajnost zdravilnih učinkovin. Tako je največji očitek temni čokoladi prav ta, da je sicer zdravilna, vendar njena moč hitro poide.

To isto velja tudi za skoraj vse vrste smutijev. Veliko bolj zdravo je, če sadja ne zmiksate, pač pa ga pojeste svežega, celega in fermentiranega v ustih z lastno slino.

Med pogoste in velike povzročitelje mozoljev spadajo tudi alkohol, gazirane pijače in vsi industrijski napitki. Njihov problem je, da imajo izredno visok delež enostavnih sladkorjev, kar povzroča celo vrsto drugih težav. Zato se je vsemu temu priporočljivo izogibati.

Še eno vrsto hrane velja omeniti. Mozolje in akne povzroča tudi hrana z veliko hormonov, teh pa je največ v kravjem mleku. Zato med škodljive štejemo tudi mleko in mlečne proizvode, torej: jogurt, sir, skuta, smetana ...

Škodljive so tudi trans-maščobe, ki jih največ najdemo v ocvrti hrani. Sem spada vso pohano meso, čips, mastne palačinke, vaflji ... Slabosti teh maščob je v tem, da spodbujajo razvoj vnetnih procesov na koži, k sreči pa imajo prav tako časovno omejen interval delovanja, povsem izničimo pa lahko delovanje teh nevarnih maščob z rednim uživanjem omega-3 maščobnih kislin.

Med nevarna živila z veliko nasičenimi maščobnimi kislinami tako spadajo tudi klobase, sladoled, majoneza, vse vrste mesa ... Vsa ta živile med drugim tudi povišujejo holesterol, posledica tega pa niso samo mozolji, pač pa tudi vse ostale bolezni srca in ožilja.

Za čisto kožo prehranski strokovnjaki priporočajo tudi zadostno količino cinka (30 do 40 mg na dan). Ob tem uživajte čim več rib (ribe delujejo protivnetno), nikar pa ne pozabite na reden in zdrav spanec.

Ko boste vse to upoštevali, šele potem pomislite na kolegen, ki dokazano čisti koži in zmanjšuje brazgotine, ki jih pusti vsak tak mozolj na obrazu. Kolegen brez predhodno upoštevanih navodil prehranjevanja, nima nobenega učinka.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani