Interaktivni dodatki:






Datum: 26. JAN 24 - ZANIMIVOSTI

Prednosti bosih nog

Čeprav je veliko ljudi prepričanih, da je hoja z bosimi nogami zdrava, pa so že naše babice vedele, kako so copati pomembni. Veste zakaj?

Trenutek, ko pridemo iz službe ali šole domov in sezujemo čevlje in nogavice in končno osvobodimo noge, je eden najbolj prijetnih, vendar zdrav pa ni.

Ko smo doma, smo pogosto radi bosi (tako poleti, kot tudi pozimi). če smo veliko doma in veliko bosi, pa se lahko pojavijo težave s stopali, kar ni mogoče pozdraviti. Čeprav so naša stopala narejena za prosto hojo po naravi, a so se z generacijami naša stopala tako spremenila, da tega ne moremo spregledati.

Dejstvo je namreč, če ste navajeni ves čas nositi čevlje, se naša stopala v samo treh dneh razvadijo in nas vsak čevelj utesnjuje in povzroča neprijetne pritiske. In prav v teh pritiskih se skrivajo težave ...

Trn v peti
To je najpogostejša bolezen bosih nog, ki jih nenadoma obujamo. Čeprav ne gre za pravo bolečino, se nam zdi, da nas čevlji ovirajo in se moramo prilagoditi "novim čevljem". Po nekaj urah običajno ta utesnjena bolečina izgine.

Mortonov sindrom
Prepoznamo ga po bolečinah in togosti v gležnju in prstih. Najpogosteje se pojavlja med nošenjem visokih pet in ozkih čevljev. Pojavi se tudi, če imate ploska stopala ali se prekomerno ukvarjate s športom. Pomembno je, da v takih primerih izberete čevelj z mehko peto.

Tendinitis
Kite v stopalu, ki povezujejo mišice in kosti, se lahko vnamejo, najpogostejši razlog pa je prehod iz bosih nog v čevlje. Bolečina lahko traja tudi več tednov, četudi ste bosi.

Spuščene noge
Če doma, ko ste bosi, veliko sedite, ležite in malo hodite, lahko utrpite velike poškodbe ožilja. Pojavijo se lahko težave s prekrvavitvijo, mrzle noge, kar je lahko tudi problem nepravilne prehrane.

Za konec pa še to ...

Ni problem, če si zobe umivate bosi, ali če jutranjo kavo pijete samo v copatih, bolj pomembno je, kako preživite preostanek dneva. Vsaka bolečina namreč lahko pomeni začetek resnega zapleta, zato menjujte nogavice (ne obuvat nogavic, ki ste jih pred tem že nosili), menjujte čevlje (ne bodite cel dan v istih čevljih, še zlasti, če nosite čevlje z visoko peto) in, najpomembnejše, ne jejte hrane, ki spodbujajo nastanek glivic (ne pozabit, glivice lahko nastanejo tudi na lasišču in nohtih).

Če imate povišan sladkor v krvi, ste veliko bolj izpostavljeni glivičnim okužbam.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani