Interaktivni dodatki:


Datum: 21. JAN 24 - ZANIMIVOSTI

Če se zbujate na boku, potem ...

Ali ste vedeli, da je spanje na boku tesno povezano s Parkinsonovo in Alzheimerjevo boleznijo? Veste kako?

Pravega razloga za porast obeh bolezni v zadnjem stoletju sicer še vedno ni odkrit, je pa odkrito, kaj povzroča njuno napredovanje. Ne boste verjeli: spanje na boku v tem primeru predstavlja rešitev.

Ameriški raziskovalci so testirali skoraj 800 ljudi, njihove najpomembnejše ugotovitve pa so s podatki podkrepili v članku v strokovni reviji Journal of Neurodcience.

Vključenim testirancem so nekaj mesecev zapored vsako noč slikali možgane. Ugotovili so, da mrd spanjem na boku nekatere funkcije delujejo drugače, pa zato Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen ni tako očitna. To je tako, kot bi telo trenirali, da ostane v boljši kondiciji.

Ključna pa je ugotovitev, kaj pa če se eno jutro zbujate na boku, drugo pa na hrbtu, potem je odstotek poškodovanih možganskih celic, kar je skupna značilnost obeh bolezni, toliko nižja, največji problem pa je pri tistih, ki se zbujajo na trebuhu.

Številke namreč kažejo, če se zbujate na trebuhu, to pomeni, da vam vsak dan "odmre" nekaj manj kot 1 % celic, kar pomeni, da se vaša možganska kapaciteta po 100 dneh zmanjša za polovico.

Kako pa je s tem pri otrocih?

Če še niso polnoletni, zanje ta pravila ne veljajo, po 20-tem letu pa je nevarnost vedno večja.

Najbolje je prebujati se vsakič v različnem položaju.

Hm ...Če se zbujate na boku, potem ...


Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani