Interaktivni dodatki:






Datum: 15. JAN 24 - DOBRO JE VEDETI

Živila, ki najpogosteje povzročajo alergije, a glavni problem se skriva drugje

Starši so nemalokrat presenečeni, ko začno njihovi otroci jesti trdo hrano in pride do alergijskih reakcij. To bi si morali zapomniti za celo življenje.

Reakcije na alergije so lahko precej neprijetne in grde, otroki, ki se prvič sreča z nepričakovano reakcijo, pa lahko to močno spremeni življenje. Za vedno!

Alergije so namreč znak, da njihov prebavni trakt v stiku z določenimi snovmi, burno reagira. Kaj budno, celo pretirano! In tega se pogosto ne da popraviti, čeprav določene alergije sčasoma izginejo. Zato je pomembno, da smo, vsaj kar se tiče otroške prebave, previdni pri naslednjih živilih, ki veljajo za najbolj alergene, hkrati pa so ključnega pomena za otrokov razvoj in tudi več:

  • mleko
  • jajca
  • ribe
  • školjke, raki in ostali morski sadeži
  • oreščki
  • arašidi
  • pšenica
  • soja
Raziskovalci pravijo, da med je 100 otrok vsaj 13 takšnih, ki razvijejo alergijo na hrano. Zgoraj našteta živila sicer pokrivajo 90 odstotkov vseh alergij, a to ne pomeni, da je to vse. Alergij je veliko več.

Zanimivo je, da študija LEAP (Learning Early About Peanut Allergy) izhaja iz dejstva, da se z alergijami ne rodimo, pač pa se te razvijejo čez čas. Pravijo, da bi lahko, če starši začno s pravilnim uvajanjem "problematičnih" živil, zmanjšamo odziv organizma, to pa pripelje do še enega problema, ki je veliko večji.

Namreč, vse alergije niso tako burne in očitne, da bi jih opazili. Večina alergij je skritih, pritajenih in na prvi pogled neopaznih, zato se njim sploh ne posvečamo, ker ne vemo, da so problem.

Lep primer nam kažejo covid virusi (korona virus je med njimi), ki lahko v telesu povzroči buren odziv imunskega sistema, rešitev, če sploh, pa so za take bolnike respiratorji in molitev, da se zgodba srečno konča. Vse se ne.

Namen rendesibirja, ki ga uporabljajo v zdravstvu (tudi v Sloveniji), je prav v zbijanju imunskega sistema. To pomeni, da premočen imunski sistem ni vedno dober.

Virusi covid odpirajo povsem novo in drugačno bojno polje z virusi: biti preveč močan s predobrim imunskim sistemom ni vedno dobro.

Hm ...

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani