Interaktivni dodatki:






Datum: 6. JAN 22 - DOBRO JE VEDETI

Tega ne pogrevajte v mikrovalovni pečici

Mikrovalovne pečice so danes skoraj v vsaki kuhinji, nekatera živila pa povzročijo neprijetna presenečenja, pa vam tega ni nihče povedal ...

Nekatere jedi je bolje kuhati na štedilniku. Tudi, če se vam mudi. Nekatera živila lahko povzročijo zelo nerodna presenečenja, zato bodite previdni:

1. Pekoča paprika
Pekoča paprika vsebuje kapsaicin, ki daje papriki pekoč okus, v mikrovalovni pečici pa se sprosti nevaren aerosol, pekoč oblak, ki lahko škoduje očem in grlu.

2. Paradižnikova omaka
Paradižnikova omaka v mikrovalovni pečici dobesedno eksplodira in jo boste na koncu imeli več po stenah pečice, kot na jedi. Razlog za to je razmeroma debela paradižnikova lupina, ki ne dovoli izhlapevanje vode, pa se zato pod površino nabirajo hlapi, ki dobesedno eksplodirano. Sila nerodno ...

3. Grozdje
Grozdje v mikrovalovni pečici spada med priljubljen Youtube-eksperiment, saj se, ko sta grozdni jagodi tesno druga ob drugi, med njima pojavi plazma, torej prav posebej nabiti delci, ki so zanimivi za opazovanje, ne pa tudi za delovanje pečice. Plazma lahko celo fizično uniči pečico.

4. Zamrznjeno sadje in zelenjava
Odmrzovanje sadja ali zelenjave v pečici ni dobra ideja. Na žalost se koristne snovi pogosto spremenijo v rakotvorne. Veliko bolj priporočljivo je zamrznjene stvari dati v hladilnik in jih pustiti čez noč. To je veliko bolj nežen (in zdrav) način odmrzovanja.

5. Klobase
Če mislite, da boste kupili klobaso, jo dali v mikrovalovno pečico in boste imeli hitro pripravljen obrok, je bolje, da tega ne storite. Pri segrevanju predelanega mesa se namreč tvori oksidiran holesterol, ki je za naše telo zelo škodljiv.

6. Mlečni izdelki
Na splošno toplotna obdelava mleka, mlečnih in fermentiranih izdelkov ni škodljiva, se pa problem pojavi pri kislem mleku. Ko damo kislo mleko v mikrovalovno pečico in ga segrevamo, se tvorijo škodljive in nevarne trans-maščobne kisline.

7. Siri
Testi so pokazali, da siri po desetih minutah segrevanja v mikrovalovni pečici izgubijo vse anti-kancerogene snovi, ki veljajo za najdragocenejši element v siru.

8. Otroška hrana
Tudi otroške hrane ni priporočljivo segrevati v mikrovalovni pečici. Problem je namreč ta, da mikrovalovke snovi ne segrevajo enakomerno, pa zato nastajajo hladni, še bolj nevarna pa so vroča področja, ki so včasih lahko tudi vrela!

[s10]9. Meso
Podobno, kot pri otroški hrani, je tudi pri mesu pogrevanje, še bolj pa pečenje lahko zelo nevarno. Neenakomerno segrevanje namreč pomeni, da lahko v mesu ostanejo zelo škodljive bakterije. Pa ne samo to ... Tudi odtajanje predstavlja problem, ker se meso segreje v temperaturnem območju med 4 in 60 stopinj Celzija. V vsakem primeru, ko boste meso odtalili (način ni pomemben), se bodo strupeni mikroorganizmi močno okrepili.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani