Interaktivni dodatki:


Datum: 4. JAN 24 - DOBRO JE VEDETI

Česa nutricisti nikdar ne jedo

Pri nutricistih pravilo o kovačevi kobili ne drži. Nutricisti zelo dobro vedo, kaj jesti in kaj ne, ker vedo, kakšne nevarnosti se skrivajo za tem.

Dejstvo, da biti gurman in hkrati nutricist ni enostavna stvar. Mnogi celo pravijo, da je to nemogoče, kar je morda celo res. A v nečem so si gurmani in nutricisti vendarle podobni: imajo enak seznam živil, ki jih ne jedo.

1. Predelano meso
Mesni izdelki (klobase, kotleti, paštete in drugo) pogosto vsebujejo enormna količine soli, konzervansov, ojačevalce okusov in drugih snovi, ki jih težko razumemo, kaj sploh delajo tam. Nutricisti svetujejo popolno izločitev teh stvari iz vsakodnevne prehrane Gurmani temu na glas sicer ne pritrjujejo, vendar podatki, da te stvari najmočneje povzročajo težave z zdravjem (povišan holesterol, sladkorna, tudi krvni stradki in okvare jeter) kažejo, da se je res dobro omejiti pri teh stvareh.

2. Kečup in druge komercialne omake
Če natančno preučite etikete teh izdelkov, boste hitro ugotovili, da je v njih veliko natrija, sladil in soli v neverjetno velikih količinah. Veliko bolje je, če tako omako ali preliv naredite sami. Razlika je samo v tem, da veste, kaj ste uporabili ...

3. Barvni bonboni in lizalke
Zelo nenavadno je, da so otroške sladkarije med najbolj škodljivimi na trgu! Prekomerne količine sladkorja in umetnih barvil bodo vsekakor pustile nepopravljiv pečat na zdravju mladih. Največja problema sta zdravje zob in prekomerna teža. Prazne kalorij v teh sladkarijah ne potešijo lakote, pač pa celo spodbujajo apetit. Slabih vplivov danes še ne znamo oceniti.

4. Surove ribe in surovo meso
Surovo meso ali ribe lahko vsebujejo zelo nevarne patogene, posledica tega pa so motnje prebave, slabost in celo bruhanje, kot tudi motnje v načinu prehranjevanja. Zapomnite si, da z minimalnim prekuhavanjem uničite večino škodljivih mikroorganizmov.

5. Zamrznjeni obroki
Vsi se strinjajo, da pripravljenih jedi, ki zahtevajo samo odmrzovanje, ni dobro uživati. Vsebujejo namreč veliko soli, veliko sladkorja, konzervansov, začimb in ojačevalcev okusa. Problem je še, ker postane odtaljen papir tudi užiten (na njem je veliko plastificiranih premazov), zamrznjena hrana pa skoraj povsem izgubi zdrave vlaknine.Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani