Interaktivni dodatki:






Datum: 4. JAN 24 - DOBRO JE VEDETI

Med obrokom, po obroku, ali na tešča?

Za vitamine in minerale ni vseeno, kdaj jih pojemo. Če to delamo napačno, lahko pozabite na njihove pozitivne učinke!

Vitamini in minerali so zelo pomembni za naš organizem. Če jih vzamemo ob pravem času in v pravi kombinaciji, so lahko njihovi učinki nekajkratni. Če ta čas zgrešimo, ni prav nobene koristi od njih. Zbrali smo nekaj bistvenih elementov ...

In ne pozabite: za vsak element in vsak vitamin velja drugačen čas jemanja.

Vitamini A, E, D, K
V maščobah topni vitamini A, E, D in K so najbolj učinkoviti, če jih jemo poleg mastne hrane. Maščobe namreč ob vstopu v požiralnik sprožijo proizvodnjo žolča in encimov, ki prispevajo k transportu vitaminov v jetra in naprej po presnovnem traktu. Dobro je vedeti tudi to, da je za aktiviranje teh procesov dovolj že majhna količina maščob. Glejte le, da so to zdrave maščobe!

Kalcij
Kalcij je zelo pomemben za zdravje kosti in zob in načeloma ne zahteva posebnih režimov vnosa. Pa vendar je treba nekaj pravil upoštevati:

  • kalcija ne smete nikdar mešati z železom in cinkom, ker oba elementa zavirata njegovo absorpcijo (med temi elementi mora preteči vsaj 1 ura!)
  • kalcij je najbolje vzeti med obroki, da izkoristite tudi tisti del, ki se skriva v hraniB vitamini
    Družina vitaminov B je ključnega pomena za presnovo, spodbuja živčni sistem, celicam daje dodaten zagon energije. Najboljši čas za vitamine B je med zajtrkom, vsekakor pa dopoldan. Vitamini B med drugim vplivajo tudi na našo produktivnost čez dan, to pa je pomembno dopoldan!

    Magnezij in železo
    Res je, da ima magnezij rahel odvajalni učinek i je zato njegov najprimernejši čas popoldan (po službi), a vendar se telo po nekaj dneh navadi na to odvajanje (običajno je to po 3 do 5 dneh) in je zato boljši čas pred spanjem. Poleg tega kofein blokira delovanje železa (sem ne spada samo kava, tudi čaj in mnoge sladkarije). Tudi vlaknine ovirajo absorpcijo magnezija in železa, zato ju nikdar ne jejte za zajtrk, tudi po kosilu in večerji ne. Pojejte ju samostojno, tik pred spanjem.

    Vitamin C
    Vitamin C lahko jemljete kadarkoli (ne pozabite, z njim se ne morete predozirati!), a nekaj je vendarle pomembno. Vitamin C je topen v vodi, zato morate zraven spiti vsaj kozarec vode (lahko tudi več), ki pa ne sme biti toplejša od 36 stopinj Celzija (čaji večinoma odpadejo!).

  • Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
    Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
    Nalagam ...

























    Vem kaj jem - RSS
    Copyright (c)
    VemKajJem.si
    maj 2014
    π
    Vem kaj jem - na vrh strani