Interaktivni dodatki:






Datum: 22. DEC 21 - DOBRO JE VEDETI

Kako povečati občutek sitosti?

Se vam zdi, da ste veliko pojedli, a ste še zmeraj lačni? Ne skrbite, to sicer pomeni, da jeste napačne stvari in telesu niste dali tistega, kar potrebuje, vendar pa ...

Dejstvo je, če bi radi shujšali, morate kontrolirati svoje prehranske navade, to pa pomeni, da včasih posreduje tudi naša psiha, ki nam ves čas dopoveduje, da bi morali jesti več in več.

Razlogov, da smo lačni, a nam razum govori, da smo že itak preveč pojedli, je lahko posledica, ker prehitro jemo. Zato:

1. Fokus
ko ste lačni in se odločite jesti, nikar vmes ne berite knjig, časopisov, še manj pa nikar ne glejte televizije. Če še niste opazili, vse reklame so narejene tako, da povečujejo apetit. Tudi reklame za avte - raziskovalci so ugotovili, da lačni ljudje kupijo za 27 % več in večje avte. Zato, jejte počasi, umirjeno in osredotočeno samo na hrano. Uživajte v aromi, v teksturi ... Fokusirajte se na okus in vonj. To so namreč odločujoči signali, ko vam telo sporoči, da je dovolj in, da ste primerno siti.

Na boste verjeli: skoraj tričetrtine hrane, ki je v pojemo, je preveč!

2. Bodite pozorni na beljakovine
Beljakovine so osnovni gradniki s katerimi se organizem regenerira in zato potrebuje nove zidake, beljakovine. Le tako lahko stare celice nadomesti z novimi. A pri tem bodite previdni: živalske beljakovine niso isto, kot rastlinske. Preveč beljakovin večinoma škodi, ker se viški odlagajo v predel trebuha. Če beljakovin ne boste potrošili, jih raje sploh ne jejte ... Ali pa si omislite večerno telovadbo.

3. Previdno z mastno hrano
Za mastno hrano velja, da občutek sitosti ne pride kar takoj. Maščoba potrebuje več časa za presnovo, še prej pa se mora umiriti in dobro razporediti po organizmu. Poleg tega vmes ne pijte hladne voda, ker to povzroči, da maščobe zakrknejo in je potem sploh ni mogoče predelati (ostane samo še "prisilno" skladiščenje v trebuh).

Zadovoljstvo maščob se pokaže šele pol ure po obroku.

4. Voda
Veliko od nas ne razlikuje žeje od lakota, zato je v trenutkih, ko nas napade lakota, dobro popiti kozarec mlačne vode. Na splošno velja, da bi morali pred vsakim obrokom popiti čim več vode ...

5. Pametni prigrizki
Najboljši način, da premagate lakoto je, da jeste vsake 4 ure. Na ta način lakota ne bo tako huda, da se ne bi uprli skušnjavi, poleg tega pa se lahko s pametno izbiro prigrizkov, ki so bogate z maščobami, beljakovinami, vitamini in minerali, izognete obilnejšemu obroku. Dovolj je, če pojeste kakšen jogurt ali kuhano jajce in se s tem na bolj zdrav način izognete večerji ...

6. Vlaknine
Če je lakota prehuda, nikar ne iščite rešitve v beljakovinah in maščobah, ko pa vam veliko bolj zdrav občutek sitosti lahko dajo vlaknine. To še zlasti velja, če se vam zdi, da ste čez dan pojedli dovolj beljakovin, ker vlaknin ni nikdar preveč. Vlaknine so namreč tiste snovi, ki jih naš organizem ne more predelati, na svoji poti skozi organizem pa mimogrede opravijo še mini čistilno akcijo. Ne redijo, pač pa čistijo organizem. kaj bi želeli lepšega!

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani