Interaktivni dodatki:


Datum: 21. DEC 23 - DOBRO JE VEDETI

Prehranske navade, ki skrajšujejo življenje

Če ste naveličani življenja, potem si dajte duška. Te razvade vam bodo povzročile nemalo težav ...

Si to, kar ješ. Že stoletja ljudje verjamejo, da je tiso, kar damo v telo, pomembnejše od tistega, kar damo nase. In tukaj vam predstavljamo nekaj stvari, ki jih počnemo vsak dan, a nam je malo mar za njihove učinke. No, vsaj do takrat, ko ni prepozno ...

Pojemo preveč sladkorja
Analize kažejo, da naj bi ženska na dan zaužila 25 gramov sladkorja, moški pa 37,5 gramov. Povedano drugače: na dan lahko pojemo med 6 in 9 čajnih žličk, to pa je zelo daleč od stanja na terenu, ki kaže, da povprečen Evropejec poje22,2 čajni žlički sladkorja. Preveč sladkorja povečuje tveganja za bolezni srca in ožilja.

Uživamo preveč beljakovin
Poznamo živalske in rastlinske beljakovine, ki pa imajo bistveno manj maščob, na drugi strani pa imajo bistveno več zdravih mineralov. Splošno pravilo pravi, da bi morali za vsak kilogram teže pojesti 0,36 gramov beljakovin. Na žalost pa analize kažejo, da pojemo 3-krat več beljakovin, vendar večinoma tiste, ki nimajo vpliva na naš imunski sistem, pač pa na kilograme. Preveč beljakovin povzroča več tveganja za nastanek ledvičnih kamnov, bolezni srca, kara debelega črevesa, velike količine nasičenih maščob (najdemo jih v rdečem mesu) pa povzročajo še zamaščenost ožilja, povišan krvni pritisk, največ težav pa povzroča kopičenje maščob v predelu okrog trebuha.

Preveč sladkih pijač
Podobno, kot pri preveč zaužitega sladkorja, je tudi pri preveč popitih sladkih pijač. Nutricisti so prepričani, če bi namesto sladkih pijač pili vodo, bi samo s tem za pol zmanjšali količino dnevno zaužitega sladkorja. A kaj, ko se zdi, da človeštvo tega ne bo nikdar zmoglo. Sladke pijače najbolj obremenjujejo ožilje.

Preveč ogljikovih hidratov
Ali ste vedeli, da so ogljikovi hidrati edina hrana, ki podaljšuje življenje? In ne, to ne pomeni, da bi morali vsak dan jesti pice in pomfrit. Nikakor ne! Jesti bi morali polnovredna živila, ki vsebujejo naravne ogljikove hidrate, poleg njih pa veliko hranilnih snovi, vlaknin, vitaminov in mineralov. Če bi znali poiskati ravnotežje med ogljikovimi hidrati, maščobami in beljakovinami (vsak organizem ima svoje optimalno razmerje), bi s tem močno vplivali na dolžino življenja. Nutricisti ob tem opozarjajo, da lahko edino s sredozemsko prehrano na daljši rok dosežemo to zdravo razmerje ...

Preveč alkohola
Priznajmo: kozarec (1 dcl) vina vsak drugi dan, je zdrav! Če ob tem jemo še veliko sredozemske prehrane (sveže in naravne), je to najboljše kar lahko naredite za svoje telo. Ker pa številke kažejo, da danes popijemo 8,2-krat več alkohola na prebivalca, kot pred 50 leti, se zdi, da postajamo družba alkoholnih odvisnikov, med njimi pa je zastrašujoče vse več mladih, ki se prezgodaj zapijajo, in vse več starejših, ki ne razumejo, da alkohol zaradi motenj v delovanju jeter močno povečuje tveganja za nastanek rakov in tumorjev.

Hm ...

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani