Interaktivni dodatki:






Datum: 21. DEC 23 - DOBRO JE VEDETI

Koliko antioksidantov je v kavi, vinu in čokoladi?

Antioksidanti so snovi, ki nas ščitijo pred oksidativnim stresom, njihovo pomanjkanje pa lahko povzroči številne (tudi neozdravljive) bolezni. Pogosto se premalo zavedamo njihove moči.

Zaradi pomanjkanja antioksidantov, lahko nastanejo trajne poškodbe celic, sladkorna bolezen, hipertenzija, bolezni srca in celo rak. Nekatera živila so odličen vir antioksidantov (jagode, oreščki, najrazličnejša semena, začimbe ...), med tri najboljše pa spadajo kava, čokolada in vino.

Čokolada

Kakav v prahu je sicer najbolj zdrava oblika kakava, a ima precej grenak okus. Običajno z njim posujemo kak topel mlečni šejk, pogosto se uporablja kot posip po pecivu, problem pa je, ker sladkor nevtralizira njegov neobičajen okus in s tem uniči vse njegove koristne lastnosti. Sladek kakav ima v našem teles tak učinek, kot če bi jedli samo sladkor. Ko v okusu kakava ne zaznamo več grenčice, tudi koristne snovi izginejo. Nutricisti vidijo to mejo pri 70 %. Če je kakava pod to mejo, izginejo tudi zdravilni učinki.

Vino

Belo vino nima toliko antioksidantov, kot rdeče. Strokovnjaki svetujejo, da je kozarec rdečega vina na dan dovolj, prav tako si razvajanja z vinom ne privoščite vsak dan. Najbolj optimalen učinek boste deležni, če se omejite le na konec tedna, občasno pa še med vikendom. Vino ima poleg koristnih snovi tudi močne elemente, ki povzročajo odvisnost. Zato je pri vinu zelo pomembno, da ne pretiravate.

Kava

Kava spada med najboljše vire antioksidantov, kar jih poznamo. Čeprav se to sliši, kot dobra novice, pa je skrivnost v pripravi. Če v jutranjo kavo dodate veliko sladkorja, mleka in drugih sestavin, se vsebnost antioksidantov močno zmanjša. Zelo pomembno je, da izberete navadno črno kavo brez dodatkov, ker samo taka kava lahko koristi zdravju. Na žalost pa okus take kave ni tako prijeten, kot kava z dodatki.

Namesto zaključka

Čokolada je izredno zdrava, vendar samo, če ima več kot 70 % vsebnosti kakava.

Vino ima izredno veliko antioksidantov, na žalost pa tudi drugih snovi, ki se kopičijo v sklepih in drugih notranjih organih. Zato z vinom ni dobro pretiravati. Pravzaprav je 1 dcl vina vsak drugi dan več kot dovolj.

In še kava ... Samo kava brez dodatkov je tudi zdravilna kava, po okusu pa ni tak balzam za telo in dušo.

Torej: kombinacija kave, čokolade in vina je izredno koristna, po okusu pa vam zagotovo ne bo všeč.

Sami se odločite ali dajete prednost okusu, ali zdravju ...

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani