Interaktivni dodatki:






Datum: 21. DEC 21 - DOBRO JE VEDETI

Zakaj nas lakota napade zmeraj zvečer?

Vsakemu se dogaja, da zvečer postane neutolažljivo lačen. Pred njim je dilema: ali oropati hladilnik, ali se vzdržati in vztrajati pri dieti?

Rezultat premagovanja večernega apetita je znan. Prej kot slej se bo zgodilo, da bo apetit premagal začrtano dieto in potem bo diete s katero ste se trudili več tednov, morda celo mesecev, v enem dnevu konec. Da pa je problem še večji, ste se že kdaj vprašali, zakaj bi zvečer jedli same sladkarije in prepovedana živila, ki redijo?

Morda ste že slišali, a poznim večerjam nutricisti tudi pravijo "večerja smrti". Razlog je ta, ker zvečer jemo najbolj prepovedana živila, ki nam organizem samo popackajo in izničijo ves trud, ki smo ga doslej vložili. A problem je, ker ne znamo primerjati užitkov in odrekanja. Za užitke namreč porabimo enako časa, kot za odrekanje, samo da nam pri slednjem čas počasneje teče in se nam zdi, da se moramo veliko bolj odrekati, za bistveno manjši rezultat.

Znanstveniki so prepričani, da se problem skriva v hormonih dopamin in seratonin. Dopamin je hormon odvisnosti, seratonin pa hormon sreče, za oba pa velja, da njuni klici ne predstavljajo dejanske lahkote, pač pa gre samo za potešitev potreb, ki nimajo veze z realnostjo.

Prav zato nutricisti predlagajo, ko vas napade nočni apetit, pojejte ploščico ali dve črne čokolade, ki ne vsebuje sladkorja. Namesto sokov raje popijte nesladkan zeleni čaj, še boljša pa je mlačna voda (ne hladna, mlačna naj bo!).

In še nekaj: večerna lakota se pojavi, ko čez dan nismo jedi dovolj in dovolj hranljivo. Če se vam ne uspe zadržati, nič hudega. Saj bo jutri in pojutrišnjem bolje. Šele, ko boste znali zanesljivo uravnavati svojo prebavo in čez dan pojesti vse, kar telo potrebuje, bodo večerni roparski pohodi v hladilnik počasi izzveneli.

Res je, da je pot do tja dolga in trnova, a se splača. Raje zdaj, kot, ko bo prepozno.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani