Interaktivni dodatki:






Datum: 14. DEC 23 - DOBRO JE VEDETI

Ali pomarančni sok res redi

Čeprav večina misli, da gre za zdrav sok, pa podatki tega ne potrjujejo ...

Ali ste vedeli, da je v kozarcu pomarančnega soka (2 dcl) v povprečju 36 gramov sladkorja? Da, to je toliko sladkorja, kot ga imajo trije krofi!

Res je, da je v pomarančnem soku veliko vitamina C, sladkor pa je v obliki fruktoze, a prav v tem je problem. Fruktozo namreč naše telo hitro in enostavno absorbira, viški pa se zaradi tega nabirajo tam kjer najmanj želimo: okoli trebuha, po stegnih, bokih ... Poleg tega pa velike količine fruktoze nevarno vplivajo na celoten metabolizem, kar lahko zmoti prebavo in s tem še pospeši pridobivanje kilogramov. Fruktoza namreč spada med največje motilce prebave!

Čeprav so pomaranče bogate z antioksidanti, ki se (uspešno) borijo proti prostim radikalom in imajo veliko vlaknin, vitaminov in mineralov, pa je njihov vpliv na postavo tako intenziven, da je celotna slika pomarančnega sladkorja zelo škodljiva.

Prav zato nutricisti priporočajo, da vsi, ki se ne morete upreti oranžnim napitkom, le-te razredčite z vodo vsaj v razmerju 1 : 1 (na 1 dcl pomarančnega soka dajte 1 dcl vode). Poleg tega, če boste sok pili samo za zajtrk, imate čez dan dovolj priložnosti da zaužite kalorij porabite.

Če pa veste, da čez dan ne boste aktivni, pa pomarančni sok raje preskočite.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani