Interaktivni dodatki:






Datum: 11. DEC 23 - DOBRO JE VEDETI

Test z dlanmi: ali vam primanjkuje železa?

Ste utrujeni? Težko dihate? Imate povišan srčni utrip? Morda ste slabokrvni? Preverite tako ...

Pomanjkanje železa pomeni pomanjkanje rdečih krvnih celic in s tem pomanjkanje kisika. Kisik je zelo pomemben in vsako zmanjšanje, še posebej, če traja dlje časa, je lahko zelo nevarno. Prav zato je dobro, da se večkrat spomnite na ta nasvet, ker boste hitro preverili, kako bogata je vaša kri in ustrezno reagirali.

Pomanjkanje železa povzroča zasoplost, nepravilen srčni utrip, depresijo, glavobole, bledo kožo, oslabljen spomin ...

Da bi se izognili slabokrvnosti, moramo jesti več šipka, paradižnika, sezamovih semen, špinače, pese, brokolija, fižola, soje, školjk ...

Kako preveriti zadostnost železa v organizmu?

Najprej obe roki stisnite v pest in ju 10 sekund močno stisnite. Nato roki z dlanmi navzgor iztegnite predse in močno razširite prste. Če vidite, da so gube na dlaneh svetlejše od barve ostale kože, je to lahko znak pomanjkanja kisika. A ta znak lahko hitro popravite z enim od živil z veliko železa - dovolj je že skodelica šipkovega čaja.

V drugem delu testa pa preverite barvo polmeseca, v korenu nohta na palcu. Če je levi polmesec drugačne barve od desnega, potem je to nedvomno znak pomanjkanja železa. Če je polmesec veliko bolj bled (svetlejši) od barve nohta, potem je to tudi znak pomanjkanja železa. Problem tega je, da sta to simptoma, ki ju ni mogoče na hitro spremeniti in kažeta sliko, ki traja dlje časa.

Na koncu pa: noben od teh testov vam ne more dovolj zanesljivo izmeriti količino železa v krvi, kot to lahko naredi zdravnik. Tak test je lahko zgolj opozorilo, da morate nekaj ukreniti.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani