Interaktivni dodatki:






Datum: 11. DEC 23 - DOBRO JE VEDETI

Rak, ki ga nihče ne želi prepoznati

Rak trebušne slinavke je sicer redek, a ima visoko stopnjo umrljivosti. Če bi prej vedeli, da obstajata le dva pogosta vzroka, bi se bolj pazili, kajne?!

Rak trebušne slinavke je med neprijetnimi boleznimi eden najbolj neprijetnih. Predvsem pa prinaša visoko stopnjo umrljivosti. Zaradi te bolezni so umrli Steve Jobs, Patrick Swayze, Luciano Pavarotti, Aretha Franklin ... Gre za res nevarno bolezen!

Problem raka trebušne slinavke je, da ga je težko prepoznati. Številni simptomi so lahko posledica drugih bolezni, najhuje pa je v v začetni fazi nihče ne pomisli, da raka trebušne slinavke za katerega danes vemo, da je zelo agresiven in povzroča hitro širjenje metastaz po celotnem organizmu. Najbolj zastrašujoč je podatek, da je stopnja preživetja samo 8,5 odstotka!

Trebušna slinavka je pomembna pri pretvorbi hrane v energijo in se nahaja takoj za želodcem. Izloča hormona inzulin in glukagon, v dvanajsterniku pa pomaga ustvariti zadostne količine natrijevega bikarbonata, kar nevtralizira želodčno kislino. In to sta tudi dva najpogostejša vzroka za to neprijetno bolezen: debelost in sladkorna bolezen.

6 opozorilnih simptomov

Rak trebušne slinavke je težko prepoznati. Mnogi namreč nimajo nobenih simptomov vse dokler se metastaze ne razširijo na druge organe, kar pa je običajno že prepozno. Vedeti moramo, da je manj kot 10 odstotkov te bolezni genskega izvora, kar še dodatno oteži prepoznavo. Pa vendar ...

1. Bolečina v trebuhu
Trebušna slinavka se nahaja blizu snopa krvnih žil in živcev. Če čutite bolečino v globini zgornjega dela trebuha, ob tem pa še bruhate in imate povišano telesno temperaturo, bodite zelo previdni. Če gre za zelo izrazite simptome, je obisk pri zdravniku obvezen, zaplete pa se, če čutite rahlo bolečino in manjšo slabost, ki mineta v nekaj urah. Čeprav so simptomi v tem primeru bolj blagi, pa je vzrok lahko enako problematičen.

2. Pojav krvnih strdkov
Bolniki z rakom trebušne slinavke so še posebej nagnjeni k nastanku krvnih strdkov. Čeprav natančnega vzroka medicina še ne pozna, pa naj bi rakave celice zmanjšale beljakovine, ki preprečujejo nastanek krvnih strdkov. Ker se isto dogaja tudi v primeru izrazitega stresa (tudi v službi), hospitalizacije, nedavne operacije, prometne nesreče in podobnega le redki sploh pomislijo, da se vzrok skriva v trebušni slinavki. Hm ...

3. Plavajoče blato
Trebušna slinavka ne proizvaja samo inzulina, pač pa tudi encime, ki pomagajo pri razgradnji maščob. Da je nekaj narobe, lahko posumite, če pogosto hodite na veliko potrebo (običajno več kot 3-krat na dan), če imate drisko ali pa, če ima vaše blato izrazito močan in neprijeten vonj. Seveda so vzroki za vse to pogosto drugje, a nič ne škodi, če ste pozorni tudi na trebušno slinavko.

4. Rumenkasta koža
Če tumor na trebušni slinavki preprečuje normalno izločanje žolča, se koža obarva rumeno, blato postane svetle barve, urin pa temne. Vedno bi morali biti pozorni na vse tri simptome.

5. Nepričakovana izguba teže
Če se vam zdi, da ste nenadoma izgubili apetit (in se vam to dogaja več kot 3 dni), ali pa po žlicah ali dveh zaužite hrane dobite občutek sitosti, potem bodite vsaj pozorni na odvajanje blata, čeprav so ti "problemi" (ki to morda sploh niso), največkrat posledica drugih dnevnih aktivnosti.

6. Spremembe prehranskih navad
Nevarne spremembe boste sami najbolje opazili, saj se pojavijo nepričakovano in iznenada. Pred tem ne boste zaznali nobenih opozoril, le zjutraj se lahko po novem zbujate žejni, ponoči hodite ropati hladilnik, pred spanjem postanete nenavadno lačni in jedli bi predvsem mastno in težko hrano ... Poskusite, če se lahko premagate takšne znake ...

Kak premagati raka trebušne slinavke?

Najpogostejša vzroka sta alkoholizem in kajenje, daleč najbolj nevarna pa je debelost. Če se torej želite preventivno izogniti tej nadlogi, hujšajte (to velja tudi za tiste, ki s kilogrami nimate težav).

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani