Interaktivni dodatki:






Datum: 27. NOV 21 - DOBRO JE VEDETI

Zakaj so pečeni krompirčki tako razbesneli ljudi?

Potem, ko je angleški časnik Daily Mail preveril, koliko ocvrtega krompirčka smo dobili pred 20 leti, so močno razdražili gostince in druge prodajalce škrobnih bomb. Veste zakaj?

Veste, kaj je največja zamera britanskim novinarjem? Daily Mail je s tem, ko je preštel ocvrte krompirčke (pomess frittes) v porciji nekoč in danes, stopil marsikomu na žulj. Namreč: včasih so bile porcije ocvrtega krompirčka velike 20 do 30 krompirčkov, danes pa jih dobite 55.

Točno 55 in povsod enako!

Nenavadno je, da so vse porcije pomessa identične (prešteli so jih v 170 angleških restavracijah), dejstvo, ki pa ga vsi poznamo, pa je, da so povsod enaki. Včasih, ko so krompirčke rezali na roke, so bile razlike očitne, danes pa ne.

Bralci so najbolj zamerili, da jim novinarji gledajo pod prste. Nič hudega namreč ni, če dobi gost zajetnejšo porcijo pečenega krompirčka. To imamo vendarle vsi raje in nihče se ne pritožuje, da so današnje krompirjeve porcije enkrat večje, kot nekoč.

Strokovnjaki pritrjujejo, da bi morale biti večje porcije zelenjave in ne krompirja, saj so raziskave precej krute.

Če želite zdravo jesti in se optimalno prehranjevati, potem na dan ne smete pojesti več kot 12 krompirčkov, če pa gledate samo na trenutno zdravje, potem na dan ne bi smeli pojesti več kot 7 krompirčkov.

In še to vsak drugi dan!

Danes ocvrtemu krompirčku pravimo tudi škrobna bomba in za tem se skriva največja nevarnost. Tak krompir namreč dviguje holesterol, redi, povzroča težave na srcu in ožilju, spada med iste razgrajače kot gazirane pijače kot ostala industrijsko procesirana hrana.

Še na eno posebnost moramo opozoriti: namreč, število krompirčkov v obroku ni povezano z vašo konstitucijo (višino in telesno težo). Krompirčkom se raje povsem izognite!

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani