Interaktivni dodatki:






Datum: 2. NOV 23 - DOBRO JE VEDETI

Zakaj je ajvar hit vsake jeseni?

Ajvar ima ogromno vlaknin, veliko mineralov in še več vitamina C. Mnogi so prepričani, da med turobno jesenjo ne boste zlepa našli bolj zdravega živila ...

Receptov za dober ajvar je veliko in vsak po kakšni malenkost izstopa, a nekaj je vsem vrstam ajvarja enotno: ajvar je že zaradi sestavin iz katerih je narejen, izredno bogat z vsemi mogočimi hranljivimi snovmi, je zaveznik prebave, pospešuje delovanje prebavnega trakta, mehča blato, preprečuje zaprtje ... Vsak dan bi morali pojesti vsaj 3 žličke ajvarja. Lahko tudi hudega. Ta je še boljši!

Veliko vitamina C
Ajvar je vendarle narejen iz paprike, zato je pričakovano v njem ogromno vitamina C. Celo več, kot v kateremkoli drugem citrusu. Če le lahko zato zjutraj k mehko kuhanem jajcu pojejte raje žlico ajvarja. Tako boste več naredili za svoje zdravje, kot če zraven pojeste rezino kruha.

Veliko vitamina A
Splošno znano je, da je veliko vitamina A v vseh živilih, ki so oranžno - rdeče barve. Vitamin A pomaga ščititi srce in ožilje, vedno več pa je raziskav, kako lahko z njim premagamo, ali vsaj lažje prebolimo, zoprne viruse, kot so covid, gripa in drugi.

Veliko vitamina B2 in folne kisline
Jajčevci v ajvarju so odličen vir vitaminov in mineralov, ki izboljšujejo predvsem zdravje prebavil. Ajvar ima med vsemi namazi največ vitaminov kompleksa B.

Ne vsebuje kalorij
Zelo pomembna lastnost vsakega dobrega namaza je, da ima malo, še bolje nič, kalorij. Ajvar jih skorajda ne vsebuje. Paprika za ajvar običajno malo spečemo, nato še ocvremo ... Hranilna vrednost se močno zmanjša, ostanejo pa vlaknine in minerali, ki so ključni element vsake zdrave prehrane.

Kaj to pomeni?

Potrudite se, da boste to jesen jedli čim več ajvarja in čim manj kruha in ostalih ogljikovih hidratov. Če je le mogoče, jejte ajvar samega, na žlico ... Hitro vam bo jasno, zakaj je to ena najljubših ozimnic naših babic.

Ne pozabimo na ajvar!

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani