Interaktivni dodatki:






Datum: 15. OKT 21 - DOBRO JE VEDETI

S spanjem proti debelosti in proti sladkorni

Vedno več raziskav kaže, da so debelost, pomanjkanje spanca in sladkorna povezani med sabo. Če je tako, potem je rešitev na dlani.

V današnjem tempu življenja spada spanec med luksuzne dobrine. Vrsta raziskav je namreč že potrdila, da pomanjkanje spanca ruši hormonsko ravnotežje, to pa je glavni vzrok za slabšo presnovo, ki povzroča debelost.

Pomanjkanje spanca povečuje apetit. Še več! Ko smo zaspani, naše telo potrebuje več hitre energije, kar pomeni, da se nam poveča potreba po ogljikovih hidratih, kar poruši ravnotežje med glukozo in inzulinom v krvi, to pa je glavni vzrok za nastanek sladkorne bolezni.

Še bolj zaskrbljujoč pa je podatek, da premalo spanca povzroči povečanje kortizola, hormona stresa, ki se pojavlja pri vse več boleznih.

Problem vseh teh hormonskih sprememb pa je, da se pojavijo pozno popoldan, ali celo zvečer, namesto, da bi šli prej spat, pa se raje najemo in krog je sklenjen.

Raziskave tudi kažejo, da ni problem ura, ko vstanemo, pač pa ura, ko gremo spat. Strokovnjaki svetujejo, da gremo v posteljo še pred polnočjo in poskrbimo za vsaj 8 ur kvalitetnega spanca.

Koliko spanca potrebujete

Potrebna količina spanca se z leti spreminja. Spodnji izračun predstavlja minimalno priporočeno vrednost. Preveč spanca namreč ne škodi.
Če ste stari , potrebuje na dan minimalno 0 spanja.



Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
sladkorna
 
debelost
 
spanje
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani