Interaktivni dodatki:






Datum: 2. MAJ 23 - ZDRAVJE, LEPOTA

Dragulj narave, ki ga pogosto spregledamo

Kopriva cveti od pomladi do jeseni. Je odličen dodatek k testeninam in rižoti, najbolj priljubljena pa je v gosti krepki juhi.

Koprive se kuhajo največ 2 minuti, kajti le tako ohranimo večino hranljivih in zdravilnih sestavin. Razlogov, zakaj jesti koprive, je namreč veliko.

Koprive izboljšujejo prebavni sistem, razstrupljajo telo, čistijo kri in ledvice, pozitivno vplivajo na delovanje trebušne slinavke, pomaga zniževati sladkor v krvi, zdravi vnetja sečil, stimulira črevesje, deluje kot diuretik, ima ogromno vitaminov C in A, ima veliko kalcija, kalija, železa, fosforja in še bi lahko naštevali. Koprive se pogosto uporabljajo pri boleznih jeter, žolča, pri motnjah s spanjem, krčih v želodcu, razjedah, pljučnih boleznih ... Koprive so resnični dragulj narave.

Zelo pomembno je, da kopriv ne nabirate ob cestah in povsod tam, kjer je velika možnost onesnaženja. Prav tako kopriv ne uživajte svežih, ker lahko povzročijo pordelost kože in težave s prebavnim traktom.

Kako pripraviti kremno juho iz kopriv?

Najprej kuhajte na četrtine narezan krompir. Nekaj minut pred koncem kuhanja dodajte koprive. Pustite, da se oboje skupaj še nekaj minut kuha, nato odstavite. Dodajte še žlico olivnega olja, začinite (priporočamo veliko popra), odcedite vodo in nato s paličnim mešalnikom vse skupaj dobro sesekljajte.

Po želji lahko dodate tudi žlico kisle smetane, postrezite pa lahko z opečenimi rezinami kruha.

Zapomnite si, da je taka kremna juha ne samo enostavna, pač pa izredno okusna in zdrava.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani