Interaktivni dodatki:


Datum: 2. MAJ 22 - DOBRO JE VEDETI

8 napak, ki povzročajo težave s spanjem

Če se zjutraj zbujate utrujeni in brez energije, se morda razlog za slabše počutje skriva v stvareh, ki so na videz nepomembne ...

Človek potrebuje 8 ur spanca (nekdo več, nekdo manj), a pomembno pri tem je, da gre za kvaliteten spanec. Če ne spimo kvalitetno, to povzroča stres, iz tega pa se lahko razvije cela vrsta nevarnih bolezni. Vsekakor se poskusite izogibati teh stvari:

1. Nereden urnik
Za zdrav in kvaliteten spanec je zelo pomembna ura, kdaj greste spat. To vpliva na biološki ritem, od tega pa je odvisno tudi vaše zdravje. Zapomnite si, da se telo prilagodi urinemu ciklu šele po 5 do 7 dneh. Cirkadianski ritem ima tudi močan vpliv na imunski sistem, vsaka motnja spanca pa vam bo vzela skoraj teden dni časa. Zato temu posvetite več pozornosti.

2. Spanje na zalogo
Ne domišljajte si, da boste med vikendom z daljšim spancem nadoknadili vse čez teden zamujeno. Ne boste! In še nevarno je! Če med vikendi spite dlje se poveča tveganje za razvoj debelosti, razvoj diabetesa tipa 2, pride lahko do cele vrste bolezni srca in ožilja. Največ, kar lahko naredite zase, je, da med vikendi ne spreminjate ure bujenja.

3. Alarm
Alarm po alarmu spada med največje motilnike zdravja. Ko prvič prekinete alarm in poskusite nazaj zaspati, pa vas alarm zbudi drugič in tretjič ... je to tako, kot bi želeli večkrat vklopiti avto. Ob tem najbolj trpite trebušna slinavka in ščitnica, njuno nepravilno delovanje pa povzroča kopico zelo nevarnih bolezni. Zato se disciplinirajte in vstanite ob prvem zvonjenju alarma.

4. Preveč svetlobe
Pozimi, ko so dnevi krajši, še nekako gre, poleti pa morate izkoristiti vsako minute teme. Če pa imate med spanjem ob sebi še telefon, budilke in druge naprave, ki oddajajo svetlobo (lahko gre tudi za povsem drobno utripajočo svetilko), je to tako, kot bi vas privezali na mučilno napravo. Večinoma se tega sploh ne zavedate (zavedali se boste, ko bo prepozno), a vsakršna, četudi najmanjša nočna svetloba, zmoti notranje procese regeneriranja, zavira nastajanje hormona melatonina, na dolgi rok pa se iz tega razvijejo tudi usodne bolezni (raziskave pravijo, da je to v 35 odstotkih razlog tudi za nastanek raka na prostati).

5. Preskakovanje zajtrka
Ponoči spimo, da damo organizmu čas za regeneracijo. Takrat telo počasi in v miru predela čez dan zaužito hrano, zato je zelo pomembno, da zjutraj gremo na stranišče, organizem pa podkrepimo z novo porcijo zdrave energije. Zajtrk je prav zaradi tega najpomembnejši obrok dneva in prav je, da se zjutraj zbujamo lačni (bolje lačen zaspati, kot site preskočiti zajtrk). Upoštevajte, da zaradi jutranjega pomanjkanja energije začne telo proizvajati stresni hormon kortizol ...

6. Škrobna in sladka hrana pred spanjem
Škrob in sladkor pred spanjem spadata med najnevarnejši živili ne samo za vaše zdravje zdravje, pač pa tudi za kvaliteten spanec. Zaradi upočasnjene prebave vsa živila z visokim glikemičnim indeksom, povečajo raven kortizola v telesu, kar moti spanec najmanj 5 ur. Zato zvečer nikdar ne jejte pice, peciva, slanega krompirčka, čipsa ...

7. Neurejena spalnica
Neurejena spalnica deluje kot opomnik na stvari, ki jih (še) niste naredili, pa bi jih morali. To vam v nezavednem delu možganov pušča skrbi, povzroča stres, nervozo, nemir. Iz spalnice je tako nujno potrebno umakniti čim več stvari, hkrati pa čez dan v spalnico ne odlagajte nepotrebnih stvari.

8. Vroč tuš ali kopel pred spanjem
Telo vas na čas, ko je primerno leči k počitku, opozori s tem, da se ohlaja. Če to opozorilo zmotite z vročo prho, ste zmotili celo vrsto naravnih procesov. Vročo prho ali kopel si privoščite vsaj 100 minut pred spanjem.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani