Interaktivni dodatki:






Datum: 1. JAN 24 - DOBRO JE VEDETI

3 razlogi, zakaj ni zdravo, da ste na dieti

Nutricisti so analizirali vzroke, zakaj se ljudje zatekamo z dietam, misleč, da nas bodo rešile težav. V zelo redkih izjemah to drži, drugače pa so diete lahko zelo nevarne ...

Ste na dieti? Imate tehten razlog za to? Preberite si 3 razloge do katerih so se dokopali nutricisti in ugotovili, da z dietami pogosto ne zadenemo bistva ...

1. Diete ne pomagajo pri izgubi kilogramov
Ideja, da boste z dieto shujšali, na dolgi rok ne drži. Še več! Take diete se zelo pogosto končajo z boleznijo, višek kilogramov pa zelo pogosto pridobimo nazaj takoj, ko se nehamo držati diete. A rezultat niso samo nazaj pridobljeni kilogrami, pač pa85 % ljudi resno zboli.

Še več ...

Bolj kot se vam zdi kakšna dieta privlačnejše, težji so podietni učinki.

Zelo pogosta lastnost diet namreč je, da upočasnjujejo metabolizem, saj na ta način enostavne ogljikove hidrate, ki najbolj redijo, spremenijo v kompleksne in zato telo na videz hujša.

Upoštevati pa moramo še nekaj ... Nobena dieta ni narejena tako, da bi jedli manj in spremenili prehranjevalne navade. Vse so oblikovane izredno potrošniško. Preveč kilogramov je namreč povezano samo z več gibanja in natančneje odmerjeno in izbrano hrano.

2. Vsaki dieti sledi utrujenost, pogosto celo stalna utrujenost
Če je danes telo (raz)vajeno razkošnih obrokov, v času diet temu ni tako. Zato vsaki shujševalni dieti sledi faza utrujenosti, ki lahko postane dolgotrajnejša. Če gre za kratkotrajno utrujenost, boste z izdatnejšim vnosom kvalitetne energije zadrego hitro rešili, pri dolgotrajnejši utrujenosti (nekaj dni ali celo tednov), pa bodite zelo previdni, ker je to lahko napoved kompleksnejših zapletov, ki se v 15 % končajo v bolnišnici.

Za nameček je kratkotrajna utrujenost celo zaželena, pogoj je, da hitro mine (v nekaj urah) in, da jo lahko potešite z vodo, napitkom bogatim z elektroliti, pol ure počitka. Kratkotrajna utrujenost običajno nastopi po večji telesni aktivnosti, zato poskrbite, da jo boste imeli dovolj (dovolj je že 20 minut sprehoda na dan, idealna pa je kombinacija sprehoda in telovadbe / trdega dela).

3. Izguba kilogramov vas ne naredi bolj zdrave
Če hujšate več kot 10 % svoje začetne teže na mesec, potem s tem takoj prenehajte. Preveč izgubljene teže je namreč povezano z metabolizmom, pa tudi sklepi. Prehranske omejitve zahtevajo spremembe v delovanju organizme, kar ni dobro. Prav zaradi tega s shujševalno dieto nikdar ne začnite sredi leta, ko je zdrave hrane v izobilju. Hujšanje vedno začnite kak mesec pred iztekom zime (zdaj je pravi čas) in po nekaj tednih prekinite z dieto, da vidite, kako dieta vpliva na vaše počutje.

Zelo pomembno pa je, da veste, da z nobeno dieto ne boste postali bolj zdravi!

Shujševalne diete ne krepijo zdravja, niti imunskega sistema.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani