Interaktivni dodatki:






Datum: 9. JAN 22 - ZANIMIVOSTI

10 načinov kako v 10 minutah pospešiti delovanje možganov

Ti nasveti delujejo ne glede na starost in bi jih morali prakticirati vsaj 2-krat na teden. Za starejše so take stimulacije že skoraj obvezne.

Možgani se razvijajo do 25. leta starosti, potem pa začne njihova moč upadati. Kako hitro se to dogaja, je odvisno od vas samih, ker je kondicija tudi v tem primeru zelo pomembna. Poleg tega pa določene aktivnosti staranje možganov le še pospešujejo. Sem spada gotovo alkohol, nepravilna prehrana, pa tudi slaba telesna aktivnost.

A ne glede na stanje v katerem ste, imate vedno priliko, da nekaj storite tudi zase.

1. Malo hitre hoje
Hitra hoja poveča pretok krvi, prebudi notranje organe in deblokira duševno zdravje. Dovolj je že 10 minut hitre hoje na dan.

2. Kocka temne čokolade
Temna čokolada vsebuje veliko flavonoidov, ki sproščajo proste radikale in tako povečajo pretok kisika po telesu. Raziskave so potrdile, da kocka temne čokolade dve uri pred pomembnim dogodkom izboljša spomin in odzivni čas. Pomembno pri tem je le, da ne pretiravate in pojeste samo kocko čokolade.

3. Sedite vzravnano
10 minut na dan sedite vzravnano, glavo pa poskusite držati čim više. Tako se vam bo povečal pretok krvi v možgane, hkrati pa se vam bo že zaradi drže in vseh posrednih učinkov povečala tudi samozavest.

4. Pišite z nedominantno roko
Če ste desničar, pišite z levo in obratno. S tem boste možgane tako zaposlili, da bodo iz vsakodnevnega udobja prisiljeni preklopiti v višjo stopnjo delovanja, učinek pa je primerljiv, kot če bi ta isti čas dvigovali uteži. Seveda, če pri roki nimate papirja in pisala, lahko poskusite s pošiljanjem sporočil SMS, ki jih napišete z nedominantno roko.

5. Borovnice
Borovnice bi morali jesti v čim večjih količinah saj vsebujejo veliko flavonoidov, polifenolov in drugih zdravih spojin. V možganih pospešujejo tvorbo živčnih celic, ki pospešujejo delovanje možganov. Takega učinka nima nobeno drugo živilo.

6. Vsak dan se naučite nove besede
Širitev besednega zaklada dokazano izboljšuje kognitivne sposobnosti in splošno inteligenco. Ta vaja krepi spomin in je neposredno odgovorna za nastanek novih nevronov ter ohranja več nevronske povezave. Nekateri to vajo opravljajo tako, da se učijo na pamet telefonski imenik, nekateri pa se na ta način učijo tujega jezika. Vsekakor uporabna metoda.

7. Vizualizacija boljšega sveta
Vedno več raziskav potrjuje, da se tisti, ki sanjarijo z odprtimi očmi, veliko lažje umirijo, kontrolirajo stres in delujejo bolj optimistično. To metodo s pridom izkoriščajo nekateri direktorji, vse več pa je tudi športnikov, ki te vaje načrtno vključujejo v jutranje prebujanje.

8. 10 minut tišine
Kdaj ste si nazadnje privoščili 10 minut tišine brez telefonov, računalnikov, televizorjev ... Na dan si privoščite 10 minut, ko vas ne bo nihče in nič motilo. V tem času poskusite nič misliti. Skoncentrirajte se samo na svoj srčni utrip, umirite dihanje in predvsem poskusite odklopiti svoj duševni in čustveni nadzor.

9. Nad stres z vonjavami
Eterična olja zmanjšujejo stres, pomirjajo živčni sistem in povečujejo aktivnost možganov. Testi so pokazali, da je za možgane najboljši vonj vonj sivke.

10. Želje na papir
Vsak dan na papir zapišite eno željo, ki je še niste uresničili. Nič hudega, če se želje ponavljajo, pomembno je, da to željo vsak dan napišete na listek in ga imejte ves čas pred sabo, da se boste nanj spomnili vsak prost trenutek. Ne zapisujte si nalog, ki jih morate ta dan storiti (no, to tudi lahko, a za te uporabite drugačno barvno listka), niti ne nalog, kaj morate kupiti v trgovini, želja naj bo resnično vaša in čez čas boste videli, koliko teh boste uresničili. Hkrati pa se boste naučili obvladovati stres in razpoloženje.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani