Interaktivni dodatki:






Datum: 3. JAN 24 - DOBRO JE VEDETI

S sadjem nad strupe. Res?!

Pred 30 leti je bilo sadje zares vsemogočno, danes pa so razlike zelo opazne, nekatere "resnice" pa so zato postale ničvredne. A se o tem nič ne govori.

Nutricisti pravijo, da bi morali na dan pojesti vsaj 300 gramov svežega sadja, z raziskavami pa je bilo ugotovljeno, da zadostuje že 50 gramov. Nutricisti pravijo, da človeški organizem potrebuje 1000 miligramov vitamina C na dan, raziskave pa pravijo, da je dovolj že 60 do 70 miligramov. Raziskave zagovarjajo, da mora biti sladica po vsakem obroku, vse več nutricistov pa sladico raje postavlja na začetek, praktično vsi pa sladico štejejo k ostali hrani, kar je raziskave ne.

Še večji razkorak je pri telesni vadbi. Raziskave zagovarjajo tezo, da vsaka telesna aktivnost porabi določeno količino energije (kalorij), ki jih moramo prišteti k optimalni dnevni količini, nekateri nutricisti pa zagovarjajo drugačno stališče. Zanje je namreč pomembno, da nadomestimo tisti del prehrane, ki smo ga z vadbo izgubili (večinoma je to tako in tako voda).

Da je problem res velik, je krivo izhodišče.

Včasih je namreč veljalo, da je v 100 gramih sadja 293 J (70 kalorij), v 100 gramih kruha pa 1.088 J (260 kalorij).

Iz tega se je potem razvil kliše, da so jabolka zdrava za hujšanje. Potem, da je sadje zdravo za organizem. Ali pa, da je sadje polno vitaminov, mineralov in vlaknin ...

Ja, včasih je res bilo tako, danes pa ne.

Danes vemo, da sadje (to zlasti velja za jabolka, citruse in tudi drugo sadje) pogosto vsebuje neprebavljivo celulozo. Hruške, ki so nekoč preprečevale drisko, imajo danes zaradi obilice škroba in ogljikovih hidratov izreden vpliv na postavo - v negativnem smislu. Vrsta raziskav je pokazala, da ima današnje sadje tudi do 75 % več sladkorja in zato manj drugih hranljivih snovi. Celo suho sadje je danes veliko bolj sladko in ima tudi do 50 % več vode.

Kljub ogromnim razlikam, ki so se zgodile v zadnjih 30 letih, pa se tipični klišejski nasveti niso spremenili.

Edino, kar se je spremenilo, je dieta sladkornih bolnikov, ki črpa informacije iz vsakodnevnih jedilnikov.

Jabolko na dan za sladkorne bolnike ne velja več. Če že, mora biti jabolko kislo. Pomaranč skorajda ni več na jedilniku diabetikov, zamenjale so jih grenivke. Na splošno velja, da smejo dietetiki danes pojesti 50 % manj sadja, kot pred 30 leti. Dejstvo je, da je sadje vse manj zdravo in je bolj priporočljivo zamenjati ga z industrijskimi preparati, prehranskimi dopolnili. Za sadje še zmeraj velja, da je priporočljivo za jetrne in ledvične bolnike, pa naj bo sveže, posušeno, ali v kompotu.

In da: tudi kompoti danes niso več kot, kar so nekoč bili. Nekoč so imeli bistveno manj sladkorja, naravnega sladkorja.

Zato: je sadje še sploh zdravo?!

Še to ... Ste vedeli, da imajo rozine in suhe fige tudi do 50 odstotkov več sladkorja, kot pred 30 leti ...

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani