Interaktivni dodatki:






Datum: 2. FEB 24 - ZDRAVJE, LEPOTA

Je kurja juha res zdravilo proti prehladu?

Ko se je začela sezona prehladov in grip so naše babice te tegobe vedno zdravile z zeliščnimi čaji in kurjo juho. Ali to res deluje?

Če pričakujete preprost odgovor, kako je kurja juha zdrava, stvar ni tako preprosta. Kljub razširjenemu mnenju o koristnosti te juhe, pravih dokazov o tem ni, še manj pa, da bi kurja juha zdravila prehlad.

Laboratorijski testi sicer kažejo, da ima kurja juha sestavine, ki preprečujejo vnetja, vendar so količine res majhne.

Drug velik problem je, da ima vsak svoj recept za zdravilno kurjo juho. In morda se prav v tem skriva dogovor. Dejstvo je, da ko smo prehlajeni, so vroče stvari vedno dobrodošle. Poleg tega kurja juha krepi sluznico in spodbuja krvni obtok. Zelenjava še dodatno krepi organizem in imunski sistem, kar daje telesu energijo in pospeši okrevanje.

Vsekakor ne smemo pozabiti tudi na placebo učinek (babice vendar vejo, kaj je dobro za nas).

Ne glede na recept, je babičina kurja juha vedno polna antioksidantov, vlaknin, mineralov in celo vitaminov. Krožnik kurje juha zagotovo organizmu dnevni odmerek potrebnih snovi, kar je pri premagovanju bolezni še kako pomembno.

Neka ameriška raziskava iz leta 2000 je potrdila, da juha iz piščančjega mesa, veliko zelenjave, peteršilja, korenja in čebule, preprečuje delovanje belih krvnih celic, ki v telesu povzročajo vnetja, hkrati pa zmanjšajo pretok sluzi. Posledica tega so bolj odprte dihalne poti.

Neka druga raziskava iz leta 1978 je na vzorcu 15 prostovoljcev potrdila, da kurja juha pomembno zmanjša občutek polnega nosu, vendar ta učinek velja samo 30 minut. Hkrati so s to isto raziskavo pokazali, da ima podoben učinek tudi kozarec vroče vode.

Cela vrsta raziskav o vplivih zeliščnih čajev je prišla do podobnih zaključkov. Razen hidracije drugih pomembnejših vplivov ni. Da bi ozdraveli samo s čaji, bi morali popiti enormne količine zelišč visoke koncentracije, česar pa v povprečni čajni vrečki ne boste našli.

Skupno vsem tem raziskavam je, da je vroča voda enako uspešna kot kurja juha.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani