Interaktivni dodatki:


Datum: 17. JAN 24 - DOBRO JE VEDETI

Povejte, koliko ste stari, in povemo vam, kaj jesti, da boste lepi in zdravi

Ne izbirajte diet kar tako, pač pa je pri izbiri vsakodnevne prehrane zelo pomembna starost. Veste zakaj?

Telo v vsakem starostnem obdobju drugače funkcionira in tudi njegove potrebe so drugačne. Če izbirate diete, ki niso prilagojene vaši starosti, lahko naredite več škode za svoje zdravje. Celo trajne poškodbe!

Najstniška leta
Shujševalne diete v najstniških letih niso priporočljive, ker je telo v fazi rasti in potrebuje praktično vse hranilne snovi. Da bi se nečemu odrekli, ali da bi bil dnevni vnos premajhen, lahko povzroči trajne poškodbe na razvoju organov. Zelo pozorni bodite, da v tej starostni skupini redno zajtrkujte, vsa ostala živila pa konzumirate v zmernih količinah. Jejte živila z veliko kalcija, beljakovinami in železom.

V 20-tih
To je čas, ko se razvoj večinoma zaključi in se definirajo prehranske navade za čez celo življenje. V tem obdobju je še posebej pomembno, da jemo pretežno zdravo hrano. Iz jedilnika črtajte ocvrt krompirček, pokovko, čokoladno mleko ... Jejte raje jogurt namesto sladoleda in zaužijte veliko beljakovin. Na jedilnik vključite živila bogata z omega-3 maščobami kislinami, listnato zelenjavo, orehe, lososa, chia semena ... Od mesa jejte perutnino pečeno na žaru (izogibajte se ocvrti hrani).

V 30-tih
V tem obdobju vključujte v vsakodnevno prehrano živila s katerimi oblikujete svoje telo, živila za gradnjo mišic in krepitev kosti. Gre za hrano bogato z beljakovinami, kot so jajca, semena, oreščki, sojini izdelki, piščančja prsa, kvinoja ... Mleko in jogurt so pomeni za krepitev kosti. Če ste občutljivi na laktozo, razmislite o jemanju prehranskih dodatkov - zlasti kalcij in beljakovine.

V 40-tih
Največkrat se v tem obdobju pokažejo težave s preveč sladkorja in premalo vlaknin. Jejte veliko brokolija, polnozrnatih žitaric, neolupljenega krompirja. V vsak obrok obvezno vključite beljakovine, veliko sadja in zelenjave, hkrati pa naj bo to obdobje, ko bo v vas dozorelo spoznanje, da so doma pripravljeni obroki veliko bolj zdravi in prilagojeni vašemu metabolizmu.

V 50-tih
S starostjo se hitrost metabolizma upočasnjuje, zlasti to velja za živila živalskega izvora. To je tudi obdobje, ko mleko zamenjajte z mandljevim mlekom (ali katerimkoli drugim rastlinskim mlekom), občutno zmanjšajte sladkor in namesto tega uporabljajte med. Jejte avokado, brokoli, borovnice, oreščke, špinačo ... Jabolka znižujejo holesterol in vam pomagajo pri borbi s sladkorno boleznijo.

V 60-tih
V tej starosti na dan pojejte 5 porcij zelenjave, vmes pa 2 porciji sadja. Zaužijte hrano bogato z železom. Jejte fižol, lečo, špinačo, sojo, zeleno listnato zelenjavo. Zmanjšajte vnos soli. Pijte veliko vode, izogibajte pa se sladki in procesirani hrani.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani