Interaktivni dodatki:


Datum: 24. OKT 23 - DOBRO JE VEDETI

Kaj se zgodi, če vsak dan pojeste 2 obročka ananasa?

Ne boste verjeli, vendar vse to, kar velja za sveži ananas, velja tudi za tistega v kompotu. Poskusite se navaditi!

Ananas je izredno zdrav in jesti bi ga morali več, predvsem pa redno. Ni treba, da vsak dan pojeste cel ananas, ko pa sta dva obročka debela približno 1 centimeter (vsak) povsem dovolj. Tudi pri ananasu velja, da pretiravanje ne koristi, še posebej, ker ima ananas veliko vitamina C, ki ga ga naše telo ne zna skladiščiti.

Zakaj je torej koristno vsak dan pojesti dva obročka ananasa?

1. Hujšanje
Bromelain v ananasu stimulira prebavne funkcije. Zato je priporočljivo ananas pojesti preden greste na telovadbo, ali sprehod. Če ste namreč aktivni, bo poraba kalorij in maščobnih rezerv veliko večja. Tako boste hujšali na naraven način.

Še zanimivost o bromelainu: raziskave so pokazale, da izboljšuje krvni obtok v maternici in deluje preventivno pred splavom, pa tudi otrok se bolje razvija.

2. Vneti sklepi
Ananas tudi pomirja in je rahel diuretik. To pomeni, da pomaga iz telesa odstraniti strupe in odvečno tekočino, ki je pogosto razlog za boleče in manj gibljive sklepe. Ananas namreč pomaga pri regeneraciji in obnovi vezivnega tkiva, s tem pa preprečuje srčno-žilne bolezni. Poleg tega športniki uporabljajo ananas tudi pri naravnem zdravljenju podplutb ter odpravljanju težav z mehurjem in žlezami.

3. Bolezni srca
Veliko vitamina C in pomoč pri proizvodnji kolagena krepi srčno mišico, kosti, hrustanec, mišice in seveda ožilje. A kot rečeno: viška vitamina C naše telo ne more skladiščiti.

4. Boljši vid
Ananas ima tudi veliko vitamina A, ki je odgovoren za kvaliteto vida. Beta-karoten preprečuje očesne bolezni in vnetje očesnega živca (še posebej je to pomembno, če veliko delate za računalnikom). Ananas močno zmanjša tveganje za degeneracijo makule (bolezen rumene pege, ki običajno pride s starostjo, žal pa ima danes vse več mladih te težave).

5. Kosti
Ananas vsebuje veliko kalcija, magnezija in mangana. V dveh obročkih ga je dovolj, da vam ob normalno pestri zelenjavi ni treba skrbeti pomanjkanja (vsebuje približno 50 % priporočene dnevne količine).

Mimogrede: mangan ščiti telo pred prostimi radikali, ki so glavni krivec za nastanek raka. Prosti radikali tudi pospešujejo procese staranja znotraj (notranji organi) in zunaj (koža, lasje, nohti).

6. Preprečuje kap
Kalij v ananasu zmanjšuje krvni pritisk in preprečuje kap. Prav tako preprečuje nastajanje strdkov in jih celo pomaga razgrajevati.

7. Prebavni sistem
Ananasova celuloza deluje proti napenjanju in zaprtju. Pomaga tudi pri razjedah, ulceroznem kolitisu (Crohnova bolezen). Pomaga le kot podpora k zdravilom, vendar morate biti previdni, ker ananas poveča želodčno kislino.Kaj se zgodi, če vsak dan pojeste 2 obročka ananasa?
Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
ananas
 
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani