Interaktivni dodatki:


Datum: 7. AVG 22 - DOBRO JE VEDETI

Kaj veste o menihovem popru ali ženski travi?

Gre za rastlino, ki ima tako veliko vpliv na zdravje, da ji ponekod pravijo tudi čarobna trava. Zdravi predvsem ženske bolezni ...

Vitex Agnus Castus pri nas poznamo pod imeni meniški poper, ženska trava, uradno pa gre za navadno konopljiko, ki je razmeroma nova med homeopatskimi zdravili v slovenskih lekarnah. Je zdravilna rastlina, ki so jo ljudje uporabljali že pred več tisočletij, z njo pa so zdravili neplodnost pri ženskah, simptome menopavze, preprečevali so splave, PMS ... Konopljika namreč ureja hormonsko sliko v telesu na prav poseben način.

Navadna konopljika ni hormon in jih tudi ne vsebuje. Na zdravje vpliva dolgoročno, rezultati pa so vidni šele po nekaj tednih. Na trgu obstajajo kapsule v kateri je 71,45 mg naravnega ekstrakta. Ena kapsula na dan proizvede želen učinek, poleg tega pa nima stranskih učinkov, ki so pogosti pri terapijah s sintetičnimi hormoni.

Zdravila, ki vsebujejo ekstrakt Vitex Agnus Castus, so na primer v Nemčiji na seznamu priporočljivih zdravil pri zdravljenju predmenstrualnega stresnega sindroma in cikličnih bolečin v prsih, zelo zanimivi pa so tudi rezultati pri zdravljenju prostate pri moških. Klinične študije kažejo, da lahko s kapsulo na dan izboljšamo zdravje prostate, kar sicer še ni povsem dokazano, so pa zato prvi rezultati zelo spodbudni.

Ne smemo pa spregledati žalostnega dejstva, da se je konopljika leta 1989 znašla na rdečem seznamu izumirajočih rastlin (Lanfranco, 1989). Šele leta 2011 je bilo uradno objavljeno, da so grmi Vitex agnus castus rešeni, vendar pa še zmeraj spadajo med zaščitene vrste, ki jih je prepovedano obrezovati ali poškodovati. Zaradi človekove malomarnosti bi kaj hitro lahko izgubili 2500 let staro zdravilo.


V antični Grčiji, denimo, so ženske s konopljiko častile boginje plodnosti. Med praznovanjem so se s pomočjo konopljike lažje upirale spolnim skušnjavam.

V srednjeveških samostanih so konopljiko uporabljali kot an-afrodiziak, oziroma kot sredstvo za zaviranje spolnega nagona. Zato tudi ime meniški poper (poper pa zato, ker ima rastlina pekoč okus).

Sicer pa so Vitex Agnus Castus že v srednjem veku uporabljali pri zdravljenju poškodb, bolečinah v trebuhu, boleznih vranice, glavobolu in drugem. Pri tem je pomembno, da razlikujemo uporabo rastline kot zelišča, ali pa homeopatsko zdravilo.

Homeopati danes veliko raje kapsule Vitex Agnus Castus predpišejo moškim za odpravo težav z erekcijo, zmanjšano spolno močjo ali prezgodnjo ejakulacijo. Kapsule pri moških ojačajo delovanje spolnih organov in jim povrnejo vitalnost, najpomembneje pa je, da s tem odpravljajo stanje depresije in notranjih napetosti. Nekateri homeopati so nad lastnostmi konopljike tako navdušeni, da verjamejo, da se bo njena uporaba v prihodnosti samo še povečevala.Kaj veste o menihovem popru ali ženski travi?
Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani