Interaktivni dodatki:






Datum: 10. JUL 23 - DOBRO JE VEDETI

Jod je poleti najpomembnejši mineral. Zakaj?

Jod je v našem telesu odgovoren za številne procese, zlasti za delovanje ščitnice, zato nam ga ne sme nikdar primanjkovati.

Kronično pomanjkanje mineralov je poleti zelo pogosto. Bistveno bolj, kot pozimi! To povzroči glavobole, utrujenost in številne druge probleme. Ne smemo namreč pozabiti, da s povečanim potenjem hitreje izgubljamo vodo, pa tudi minerale in vitamine. Zato je poleti toliko bolj potrebna raznolika hrana z veliko sadja in zelenjave. Pa tudi na zadostno količino vode ne smemo pozabiti.

Poleti je med minerali najpomembnejši jod, ker ga z vedno bolj osiromašeno hrano ne dobimo dovolj. Zato pa so obolenja ščitnice v drastičnem porastu. Poleg vpliva na delovanja žleze ščitnice, jod deluje tudi na možgane, dojke, kožo, želodec ... Jod je namreč bistvenega pomena za sintezo ščitničnih hormonov, je nujno potreben na normalno presnovo in za pravilno delovanje živčevja. Če telesu primanjkuje joda, prihaja do mišičnih krčev, suhe kože, izpadanja las, slabih nohtov, slabe koncentracije in spomina, pomanjkanja energije, razdražljivosti, poveča se utrujenost in depresije, prihaja tudi do dehidracije in motenj v čustvovanju.

Vsega je kriva dehidracija!

Pomanjkanje tekočine v poletnih mesecih povzroči tudi pomanjkanje mineralov. Res je, da veliko joda najdemo v morskih sadežih in algah (priporočamo kapsule iz morskih alg Sanct Bernhard - naravni jod iz alg), najdemo ga tudi v kokošjem mesu, jajcih, mlečnih proizvodih, jagodah, borovnicah, čebuli, špinači, blitvi, redkvicah ... A to pogosto ni dovolj.

Leta 2006 so namreč v okviru Evropske agencije za varnost hrane (EFSA) začeli z obsežno večletno raziskavo o vsebnosti joda. Skoraj tri leta so sistematično merili nivo joda in ugotovili nedvoumno povezavo med jodom ter inteligenco, motoriko in empatijo. Sodelujoči pri katerih je bilo v mladosti zaznati pomanjkanje joda, so že v srednjih letih imeli pogosteje težave s ščitnico, imeli so bistveno slabši spomin, težje so se učili, pa tudi več težav so imeli pri motoričnih opravilih. Ta problem se je izkazal predvsem pri mladih, ki se jim ne piše nič dobrega. A pomanjkanje joda danes je še posebej problematično pri starejših ...

Rešitev je seveda v hrani, a kaj, ko pa dokazano jemo siromašnejšo hrano, kot nekoč. Prav zato so rešitev tudi prehranska dopolnila, kjer pa morate paziti, da kupite res naravne kapsule s kotroliranim poreklom (tukaj je primer preverjenih in kvalitetnih kapsul naravnega joda iz morskih alg).

In še eno ugotovitev EFSA ne smemo pozabiti: hrana v Sloveniji vsebuje zelo malo naravno prisotnega joda, saj ga rastline ne morejo črpati iz tal. Očitno so naša tla zelo osiromašena.

To pa vemo, kaj pomeni ...

Za konec pa še opozorilo: z jodom nikar ne pretiravajte, ker se dobre lastnosti lahko hitro pretvorijo v slabe.



Jod je poleti najpomembnejši mineral. Zakaj?
Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani