Sestavine
- špageti,za dve osebi
- velika žlica vloženih kaper
- 5 kosov vloženega posušenega paradižnika
- dva stroka česna
- 300 gramov pasiranega paradižnika
- 50 gramov olivnega olja
- sol in poper
- pol žličke origana
- nekaj listov sveže bazilike
Priprava
Na olivnem olju na hitro popražimo narezan paradižnik in česen. Prilijemo pasiran paradižnik. Premešamo in dodamo vložene kapre, origano,sol in poper, ter dušimo dvajset minut. Večkrat premešamo in dodamo malo tekočine, če je jed pregosta. Na koncu dodamo nekaj listov nasekljane sveže bazilike in petršilja.
Na kratko pokuhamo, nato omako prilijemo k testeninam, ki smo jih predhodno skuhali v slani vodi. Premešamo in postrežemo.
Pred serviranjem jed posujemo s parmezanom in okrasimo z listki sveže bazilike.
Nasvet
Vložen posušen paradižnik lahko kupimo, lahko pa ga sedaj, ko je sezona paradižnika, pripravimo sami.
Potrebujemo zelo zrel paradižnik po možnosti majhen, ki ga prerežemo na pol, posujemo z nasekljanim česnom, posušenim origanom, baziliko in pokapamo z olivnim oljem. Solimo in premešamo. Razporedimo ga po pekaču (obvezno uporabimo peki papir),in sušimo v ogreti pečici na 150 stopinj približno dve uri.
Damo ga v kozarec in prelijemo z olivnim oljem, da je paradižnik pokrit. Hranimo ga v hladilniku.