Interaktivni dodatki:






Datum: 30. JUN 23 - DOBRO JE VEDETI

S to dieto hujšate 1 kilogram na dan

Si predstavljate, da se vsako jutro zbudite 1 kilogram lažji, pri tem pa vam ni treba trpeti lakote ...

So Američani brcnili v temo, ali pa so s svojo dieto zadeli žebljico na glavico?

Začnimo z nekaj zgodovinskimi dejstvi. Ko so Švedi pred dvajsetimi leti ugotovili, da so imeli prav vsi, ki so umrli zaradi srčne kapi, v krvni izrazito nizko vsebnost holesterola, je postalo jasno, da poznamo "dober" in "slab" holesterol. Nutricisti niso potrebovali veliko časa, da so iz tega razvili prav poseben način prehranjevanja, ki ga danes poznamo pod kratico LCHF. Prvi, ki je s tem začel, je bil švedski družinski zdravnik Andreas Eenfeldt (daljši prispevek o tem najdete na povezavi tukaj: LCHF za začetnike).

Švedi so ugotovili, da so ogljikovi hidrati škodljivi za naš organizem, enostavni ogljikovi hidrati pa so celo zelo nevarni.

Način prehranjevanja, kjer telo dobiva energijo samo iz maščob, se je hitro razširil po celem svetu. Seveda tudi v Ameriki. Pravzaprav so bili Američani med zadnjimi, ki so sprejeli tak način prehranjevanja, pa si zato niso mogli lastiti "avtorskih" pravic (v ZDA je tako, da ima vsaka zvezda svojo dieto). A to jih ni odvrnilo, da LCHF prehranjevanja ne bi nadgradili. Čeprav je še prehitro, pa so prvi rezultati zelo spodbudni. Ne samo, da hujšate kilogram na dan, tudi telo se očisti, okrepi, znebite se zajedalcev, okrepite imunski sistem, predvsem pa se izboljšata koncentracija in spomin, pa tudi spanec je kvalitetnejši

Kaj je skrivnost ameriške različice diete LCHF?

Ogljikove hidrate morate popolnoma črtati iz jedilnika. Popolnoma! Že najmanjši grižljaj vas bo vrgel na začetek in izničil ves trud.

Začnite postopoma. Uvodno privajanje naj traja 4 do 8 dni. V tem času vsaj drugi dan jejte normalno kot doslej, ob neparnih dnevih pa poskusite ne jesti ogljikove hidrate.

Po uvodnem tednu ogljikove hidrate popolnoma črtajte.

Če se boste diete strogo držali, potem boste res vsak dan izgubili en kilogram odvečne teže. Poleg tega vam ne bo treba več šteti kalorij, tudi lačni več ne boste. Kot rečeno, gre za klasično LCHF dieto, kjer lahko po mili volji jeste naslednje stvari:

  • vse vrste mesa: govedina, teletina, svinjina, jagnjetina, piščančje meso, gosje, račje, puranovo, jetra, divjačino ... Pomembno je le, da meso ni ocvrto in predelano (hrenovke in klobase niso dovoljeni)
  • vse vrste rib: morske ribe, sladkovodne, pa tudi konzervirane
  • vse vrste solat: zelena solata, jajca v solati, sveža ali pečena paprika, paradižnik, kumare, sveže ali kislo zelje, brstični ohrovt, solata iz morskih sadežev, čebula, zelena, rdeče zelje, špinača ... Vse solate lahko začinite z oljem in kisom, soljo ter poprom.
  • vse vrste zelenjave: cvetača, blitve, špinača, zelena, čebula, ohrovt, kislo in sladko zelje, beluši, artičoke, jajčevci, korenje, peteršilj, vložena ali sveža pesa, brokoli ...
  • pijače: mineralna voda, navadna voda, črna kava in čaji, vendar vse brez sladkorja (vino in limonada, tudi brez sladkorja, so dovoljeni šele po tedni dni diete)
Poleg dovoljenih živil pa dieta vsebuje tudi prepovedana živila:
  • ogljikovi hidrati: kruh, krompir, moka, riž, leča, fižol, grah, krušne drobtine, ocvrto meso, testenine, arašidi, mandlji, lešniki ...
  • mlečni izdelki: mleko, maslo, kislo ali sladka smetana, jogurt, kefir, različne mlečne ali sadne sladice, margarina, smetana, vse vrste peciva, sladkarij, čokolade, sladki in slani prigrizki, sladoled, ne smete tudi sirov
  • sadje: vso sveže sadje je na prepovedanem seznamu
Povsem za konec pa smo prihranili dodatek, zaradi katerega se ta dieta ne imenuje LCHF, pač pa Ameriška dieta!

Analiza je pokazala, da s takim načinom prehranjevanja telo izgubi nekaj mineralov in vitaminov. Ameriška dieta je zato dieta LCHF z dodatkom vitaminov C in D, pa tudi kalcija, magnezija in cinka.

Več LCHF receptov, ki so tudi primerni za Ameriško dieto, najdete na povezavi tukaj: LCHF recepti

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani