Interaktivni dodatki:


Datum: 9. MAJ 23 - DOBRO JE VEDETI

7 jutranjih stvari, ki vam lahko pokvarijo dan

Saj poznate tisto: po jutru se dan pozna. Zato nikar ne dovolite, da vas teh sedem stvari spravi iz tira.

1. Alarm po alarmu
Če imate navado, da jutranji alarm zamikate za pet minut, pa še enkrat pet minut in še enkrat ... Verjemite, to ni dobro. Čeprav se vam zdi, da se ukradli kakšno minuto, pa to ni res. Namreč, če po prvi prestavitvi alarma padete v globok spanec, bo bujenje čez pet minut veliko bolj stresno, zbudili pa se boste čemerni in nespočiti. Zjutraj ne morete ukrasti spanca, lahko pa greste zvečer prej spat.

2. Jutranje preverjanje sporočil, e-pošte, Facebooka ...
Nikar se ne smejte, a raziskave kažejo, da kar 60 odstotkov uporabnikov mobilnih telefonov zjutraj najprej preveri sporočila na svojem telefonu. Če sodite v to skupino, ki hodi s telefonom spat, potem vsaj poskusite polniti telefon v drugem prostoru. Problem jutranjih sporočil je, da vam premešajo dnevne načrte, vas pogosto vržejo iz tira, predvsem pa so nove tehnologije veliki kradljivci časa. Zjutraj nihče nima viška časa.

3. Pretegovanje v postelji
Najboljša stvar, ki jo lahko zjutraj naredite je pretegovanje v postelji. Napenjanje mišic je iz psihološkega in fiziološkega vidika najboljši začetek dneva, ki izboljša prekrvavitev, umiri krvni pritisk in sprosti mišice. Jutranja napetost se namreč pogosto lahko spremeni v stres. Zato si vsako jutro obvezno vzemite nekaj sekund in se zares dobro pretegnite. Če še niste opazili, tudi živali to počno in ne brez razloga.

4. Pametno pitje vode
Jutranji kozarec vode je odlična poteza, ker pomaga telesu pri razstrupljanju jeter, izboljšuje prebavo in počutje. Vendar to velja le, če pijete mlačno vodo. Kozarec hladne vode je namreč šok za telo, ki se lahko odzove s krči, predvsem pa s slabo voljo. Najboljše, kar lahko storite, je, da v mlačno vodo dodate malo limone in limete.

5. Skodelica kave
Verjeli, ali ne, pitje kave takoj po bujenju, ni najbolj pametna odločitev. Telo namreč zjutraj proizvede največ hormona kortizola, ki daje telesu energijo. Zaradi kave bo telo proizvedlo manj tega hormona. Če to počnete dlje časa, potem se res lahko znajdete v situaciji, ko se brez kave ne morete zbuditi. Najboljši čas za pitje kave je približno dve uri po bujenju.

6. Pospravljanje postelje
Ste vedeli, da polovica ljudi zjutraj pospravi posteljo? Če spadate med tiste, ki se torpedirate iz postelje, si zjutraj vzemite minutko časa za pospravljanje. To je odlična rekreacija, hkrati pa posteljnino prezračite in preprečite razmnoževanje pršic.

7. Zajtrk
Zajtrk je res najpomembnejši obrok dneva. Zajtrk vam da energijo, poskrbi za boljše počutje, med drugim pa boste tako pripravljeni čez dan bolj skoncentrirani in spočiti. To bo pozitivno vplivalo tudi na vašo produktivnost.

Za konec pa si zapomnite: če boste mirno, sproščeno in kvalitetno začeli dan, boste tudi zvečer manj utrujeni.Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani