Interaktivni dodatki:






Datum: 14. MAJ 22 - DOBRO JE VEDETI

Kaj se lahko zgodi, če vam v telesu primanjkuje cinka?

Veliko mineralov je pomembnih za organizem, a cink je eden najpomembnejših. Brez cinka vam imunski sistem ne deluj pravilno ...

Cink je najmočnejše orožje imunskega sistema, na žalost pa ga mnogi spregledajo. Cink namreč ne samo, da krepi imunski sistem, pač pa tudi pomaga telesu, da določene vrste encimov delujejo pravilno, je ključnega pomena pri celjenju rad, skrbi za sintezo DNK in razvoj plodu med nosečnostjo.

Ko v telesu primanjkuje cinka, ščitnica ne deluje pravilno, na obrazu se pojavijo akne, pri moških se pojavi neplodnost, če pa je pomanjkanje dolgotrajno, pa lahko zaradi tega nastane tudi rak.

Ob tem je potrebno poudariti, da je najbolje jemati cink po naravni poti, torej s hrano. Z vsemi ostalimi bližnjicami si lahko naredite več škode, kot koristi. Ključno vprašanje torej je, kje najdemo največ cinka?

Žitarice so dober vir cinka.

Veliko cinka vsebujejo tudi mlečni izdelki. Uživajte veliko sirov, jogurtov in polnomastno mleko. Če nimate težav z laktozo, so mlečni izdelki najboljši vir cinka.

Vse vrste mesa so tudi bogat vir cinka. Največ ga je v govedini, svinjini, piščancu in puranu.

Največ najbolj zdravega cinka pa najdemo v bučnih semenih, indijskih oreščkih in mandljih. Pri oreščkih morate biti previdni, da jih ne zaužijete preveč. Pest vsak drugi dan je povsem dovolj, pa še veliko omega-3 maščobnih kislin, proteinov in mineralov (zlasti magnezija) boste zaužili.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani