Interaktivni dodatki:


Datum: 24. JAN 22 - DOBRO JE VEDETI

5 nevarnih bolezni, ki nimajo simptomov in jih vedno odkrijemo prepozno

Nimajo vse bolezni jasnih in znanih simptomov. Ko dobro razmislite, boste videli, da so bolezni brez simptomov veliko bolj nevarne. kaj narediti?

1. Nizek nivo vitamina D
Čeprav se vam morda ne zdi pomembno, a nizek nivo vitamina D, ki traja dlje časa (lahko je tudi samo nekaj tednov), povzroča težke poškodbe na srcu in ožilju, lahko pride do sladkorne bolezni, multiple skleroze, celo neke vrste raka se razvijejo iz tega. Vitamin D namreč pomaga pri absorpciji kalcija, kar slabo vpliva na kosti. Dobra stvar tega je, da lahko to pomanjkanje enostavno "pozdravimo". Dovolj je že pol ure sprehoda na dan in telo dobi dovolj energije, da samo proizvede potrebne količine vitamina D, pozimi pa si lahko pomagamo tudi s prehranskimi dodatki.

2. Težave s ščitnico
Žleza ščitnica uravnava presnovo in še kopico drugih ključnih procesov v telesu. Premalo aktivna ščitnica ne tvori dovolj hormonov, zato telo ne more delovati pravilno. Temu pravimo hipotiroidizem, simptomi pa so utrujenost, ves čas vas zebe, pogosto ste zaspani, brezvoljni. Problem teh simptomov je, da tega ne povezujete z nobeno boleznijo, pač pa ste prepričani, da je to normalno stanje utrujajoče službe. Nezadostno delovanje ščitnice lahko povzroči tudi bolezni srca, povišan holesterol, neplodnost, depresijo, poškodbe živčevja ... Če sumite, da vam ščitnica ne dela dobro, se posvetujte s svojim zdravnikom. Včasih je dovolj uporabiti preprost recept: Sok, ki bo okrepil ščitnico in preprečil vnetja. Po 35. letu je priporočljivo vsakih 5 let pri zdravniku preveriti delovanje ščitnice.

3. Sladkorna tipa 2
Če vaše telo ne proizvede dovolj inzulina, ki razgrajuje glukozo, potem je vaše zdravje močno ogroženo. Trebušna slinavka, ki je pri tem močno obremenjena, se sčasoma upočasni, najhuje pa je, ko opeša. Pomanjkanje inzulina v krvi lahko poškoduje oči, srce, ledvice, živčevje ... Če imate prekomerno težo in nagnjenost k sladkorni v družini, potem morate biti po 45. letu zelo previdni pri prehrani. Nekaj preprostih stvari, da preprečite najhujše, najdete v prispevku: Zakaj ljudje tako uživamo v hrani, ki nas ubija?.

4. Visok pritisk
Visok pritisk ali hipertenzija ne boli. Mnogi živijo s tem, pa niti vedo ne, da imajo probleme s pritiskom. možni zapleti so srčni infarkt, možganska kap, ledvične bolezni ... Sami lahko vplivate na pritisk tudi tako, da vsak večer pojeste 60 gramov temne čokolade. Preberite pa si še prispevek Čudežni učinki povsem običajnih živil, kjer boste našli 7 preprostih nasvetov za boljše zdravje. Povišan pritisk je namreč posledica več različnih dejavnikov. Tudi stresa.

5. Anemija
Z leti se število rdečih krvnih celic v krvi počasi zmanjšuje, simptomi pa so zelo subtilni (občasna utrujenost) in zato tega večinoma sploh ne opazimo. Rdeče krvničke prenašajo kisik, zaradi pomanjkanja pa lahko pride do trajnih poškodb organov, poveča pa se tudi tveganje za srčni infarkt. če ste pogosto utrujeni in imate poleg tega še črevesne motnje, se vam občasno pojavi tudi občutljivost na gluten (celiakija), potem preverite svojo krvno sliko. Za začetek vam svetujemo v branje ta prispevek: 6 znakov, da ste občutljivi na gluten, pa tega ne veste.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani