Interaktivni dodatki:






Datum: 25. MAR 24 - DOBRO JE VEDETI

6 pretresljivih težav, ki nam jih razkrivajo oči

Na očeh lahko razberemo veliko bolezni preden izbruhnejo. Vse to so zelo hude bolezni, včasih celo neozdravljive, zato bodite pozorni.

1. Ječmen
Ječmenček je običajno rdeča in vneta z gnojem napolnjena oteklina, ki se običajno pojavi na spodnjem robu veke. Ker gre za zelo neprijetno bolečino se le stežka zadržimo, da se ne praskamo, kar stvar samo še zaplete. Morda niste vedeli, vendar so ječmenčki pogosto povezani s stafilokoknimi bakterijami in so nalezljivi, nastanejo pa zaradi vnetja žlez v očesni veki.

Če se vam ječmenčki pogosto pojavljajo in vedno na istem mestu, je to lahko tudi simptom, da je nekaj narobe z vašimi žlezami lojnicami. Za tem se lahko skriva tudi rak.

2. Odpadanje obrvi
Obstajajo trije najpogostejši razlogi, zakaj vam odpadajo obrvi: staranje, stres in pomanjkanje hranil. Seveda pa obstaja 0,1 % ljudi, ki postanejo plešavi tudi tako, da jim začno odpadati obrvi, vendar je to sila redko.

Če opazite, da vaše obrvi niso več tako izrazite, je to lahko znak pomanjkanja ščitničnih hormonov, kar spremlja tudi izpadanje las. Če se vam to stanje pojavlja dlje časa, se posvetujte s svojim zdravnikom.

3. Zamegljen vid
Mnogi cel dan presedimo pred računalnikom doma ali v službi, zvečer pa imamo pekoče oči ali zamegljen vid. Temu pravimo tudi sindrom suhih oči. Je pa to lahko tudi znak slabšega delovanja ledvic, pijete premalo vode ali pa enostavno preveč gledate v zaslone. Ne pozabit, da naše oči niso narejene za gledanje v vir svetlobe. To bi bilo tako, kot če bi gledali v sonce.. Naše oči najbolje zaznavajo odbojno svetlobo, zato so najrazličnejši monitorji, telefoni in televizorji tako problematični.

4. Slepe pege
Če se vam zgodi, da kakšnih stvari enostavno ne vidite, se vam pogled delno zamegli, potem je to zelo pogosto znak, ki spremlja stres, glavobole in migrene. Ta motnja pa se pojavi tudi pri sladkornih bolnikih, kar pa sploh ni enostavna reč, ker poškodbe krvnih žil lahko povzročijo trajne poškodbe mrežnice. Če imate pogosto zamegljeno sliko, se obvezno posvetujte s svojim zdravnikom.

5. Rumene oči
Tako pri dojenčkih, kot tudi pri odraslih pomenijo rumene oči probleme delovanja jeter, lahko pa gre tudi za zlatenico. Rumene oči so skoraj vedno povezane s težavami žolčnika in žolčnih vodov. Zelo pomembno je, da pri rumenih očeh hitro najdemo vzrok, da se stanje ne poslabša.

6. Dvojna slika
Pri tem ne oklevajte. To je zelo pogosto prvi znak možganske kapi. Tudi, če vam ta pojav čez čas izgine, se obvezno posvetujte s svojim zdravnikom.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani