Interaktivni dodatki:


Datum: 5. NOV 23 - DOBRO JE VEDETI

Poznate stvari, ki slabijo vaš imunski sistem?

V tem letnem času ni dovolj, da jeste veliko sadja in zelenjave, če počnete stvari, ki krhajo vaš imunski sistem ...

Si redno umivate roke, se izogibate kontakta z obolelimi, pazite na hrano, vitamine, minerale? Vse to vam ne bo nič koristilo, če ne boste pazili še na nekaj malenkosti.

1. Sedenje
Če imate službo, kjer večino časa presedite, potem lahko preveč sedenja upočasni metabolizem, to pa oslabi imunski sistem hitreje, kot si mislite. Ne pozabite, da tričetrt zdravja pride iz želodca oziroma je odvisno od spojne sposobnosti črevesja. Če ves dan sedite, potem si obvezno vsakih 100 minut vzemite 10 minut časa in se sprehodite na svež zrak. Pomembno je, da se vseh 10 minut premikate. Ni dovolj, da greste k sodelavcu v sosednjo pisarno ...

2. Izbirate napačne kozmetične preparate
Še kako je pomembno, kaj dajete na telo. Telo namreč tekom dneva absorbira te snovi in, če vsebujejo škodljive elemente, potem se imunski sistem ukvarja s premagovanjem teh, pa je zato manj energije na voljo nekje drugje. Pazite tudi na uporabo mehčalca in izbiro tkanin, ki jih dajete na kožo.

3. Preveč hitre hrane
Preveč pečenega krompirčka, hamburgerjev, pic ... Vse to upočasnjuje in obremenjuje prebavni sitem in je zato naš imunski sistem bolj ranljiv. Namesto bele moke raje uporabite cela zrna, ker jih telo dlje časa prebavlja in ne pride do skokovitih nihanj sladkorja, maščob in drugih snovi.

4. Spanje
Sami ocenite, koliko spanja potrebuje vaš organizem, da normalno funkcionirate. Priporočamo vam, da vsako noč spite vsaj 7 ur. Če zvečer ne morete zaspati, to pomeni, da vaše telo ne zmore proizvesti dovolj melatonina, kar pomeni, da vam manjka belih krvnih teles, ki so pomembna tudi pri obrambi telesa pred bakterijami. Zato poskrbite za ravnovesje med spanjem in aktivnostjo.

5. Vzemite si čas zase
Pred časom je psiholog Sheldon Cohen iz Detroita v ZDA razvil prav zanimivo teorijo. Vsak človek potrebuje minimalno eno uro "samote" zase, da uredi misli, da se poglobi vase in si s tem okrepi imunski sistem. Biti sam še ne pomeni osamljen. Upoštevajte to v dneh, ki prihajajo.

6. Stres
Stres je tudi eden od dejavnikov, ko je naš obrambni sistem močno načet.kronični stres namreč poveča nivo kortizola v telesu, ker povzroča depresije, povišan krvni tlak in tudi padec imunskega sistema. Tudi, če ste stalno na meji med stresom to ni dobro za zdravje. Glejte točko 5 in se zberite.

7. Joga
Veliko ljudi ne razmišlja o tem, vendar joga močno vpliva na imunski sistem. S temi preprostimi vajami in tehnikami dihanja okrepite prekrvavitev, s tem tudi ožilja, pa prebavni in živčni sistem, posredno pa tudi imunski sistem. Četudi ste začetnik, razmislite, da bi joga postala del vašega vsakdana.Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani