Interaktivni dodatki:






Datum: 19. NOV 23 - DOBRO JE VEDETI

Kombinacije živil, ki nič ne prinesejo in samo redijo

Določene kombinacije živil ne samo, da zavirajo presnovne procese, pač pa tudi zavirajo vpojnost hranljivih snovi, redijo in celo povzročajo hude bolezni

1. Beljakovine in škrob
Živila, kot so sir, ribe, morski sadeži, jajca in meso so popolni samo v kombinaciji z zelenjavo. Če pa jih kombiniramo s škrobom iz krompirja, koruze, kruha ali testenin, se določeni procesi izključujejo, zato pride v trebuhu do napenjanja in neprijetnega občutka. Poleg tega taka nepravilna kombinacija tudi redi in slabi krvno sliko, ker se vsi elementi ne morejo absorbirati. Na to sta še zlasti občutljiva železo in magnezij.

2. Rastlinske in živalske beljakovine
Jedi, ki vsebujejo meso ali ribe, ne smemo nikdar kombinirati z oreščki ali semeni, ker so take kombinacije težko prebavljive. Gre namreč za povsem drugačne beljakovine, presnovni procesi pa predvsem zavirajo vpojnost železa in vitamina E.

3. Gazirane pijače in mleko
Od kombinacije gaziranih pijač in mleka oziroma mlečnih proizvodov ne gre pričakovati nič dobrega. Ta koktail namreč v želodcu naredi pravo eksplozijo težav, vse koristne sestavine iz mleka pa se dobesedno izničijo in prevladujejo lastnosti gaziranih pijač.

4. Sadje za sladico
Na videz ne gre za kombinacijo, vendar že samo dejstvo, da sadje zaužijemo na koncu, kaže na nepravilno razumevanje presnovnih procesor. Sadje bi morali jesti na začetku, ali pa vsaj 2 do 3 ure po obroku. Razlog pa je v drugačni presnovi. Sadje namesto sladice povzroča napenjanje, poslabša prebavo, poviša sladkor v krvi, dvig želodčne kisline in druge nevšečnosti.

5. Čaj in kava po obroku
Pijače z veliko kofeina in teofilina zavirajo prebavne procese, še posebej procese presnove živalskih beljakovin. Zmanjša se vpojnost hranljivih snovi in poveča možnost nastanka maščobnih oblog. Čaj in kava po obroku poskrbita, da se boste pošteno zredili.

6. Vino in sladice
Alkoholne pijače ni nikdar dobro mešati s tortami in sladkarijami. Alkohol povečuje stopnjo inzulina v krvi in spodbuja nastanek tako imenovanih sladkornih maščob. Z vinom lahko kombiniramo le živila z nizkim glikemičnim indeksom.

7. Alkohol in gazirane pijače
Ta kombinacija zelo negativno vpliva na prebavni trakt in povzroča notranje razjede in razvoj najhujših trebušnih bolezni. Pri teh kombinacijah iz pijač dobimo samo najslabše in še to v potencirani obliki.



Kombinacije živil, ki nič ne prinesejo in samo redijo
Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani