Interaktivni dodatki:






Datum: 4. NOV 22 - DOBRO JE VEDETI

7 najbolj umazanih stvari, ki se jih dotikate vsak dan

V času gripe in prehladov, je higiena rok najpomembnejši faktor, da se ne okužimo, zato bodite pozorni vsaj na teh sedem najbolj umazanih stvari.

Vsakič, ko se dotaknete katere od spodaj naštetih stvari, imejte v mislih, da si temeljito operete roke. Vedno z vročo vodo. Še bolj pomembno pa je, da se potem, ko ste v stiku z nevarnostjo, ne dotikate ust, oči ... Tudi pri srbečici raje potrpite, da mine. Vse to so odprta vrata za vstop bakterij v naš organizem.

1. Denar
Vsakič, ko dobite v roke bankovce ali kovance, pomislite, skozi koliko rok je šel, da je prišel do vas. Denar vsebuje na milijone mikroorganizmov, poleg tega pa so bankovci narejeni tako, da jim tudi najhujše bakterije ne pridejo do živega. Bankovci na primer brez težav prenašajo antraks ... In še zanimivost: ali ste vedeli, da imajo v bankah pozimi za 30 odstotkov več bolniških odsotnosti, kot v drugih podjetjih. Nenavadno je, da bankirji za okenci ne nosijo rokavic.

2. Računalniška tipkovnica
Računalniške tipkovnice spadajo med najbolj umazane stvari na svetu. So prava gojilnica bakterij, virusov, glivic. Zlasti glivice in ekcem najlažje dobimo iz računalniške tipkovnice. Problem je, ker se te bolezni širijo na kožo in nohte. Vedno imejte v mislih preprosto pravilo. tipkovnica je isto, kot zobna ščetka. Nikar ne uporabljajte tujih tipkovnic.

3. Mobilni telefon
Kdaj ste nazadnje temeljito očistili in razkužili svoj mobilni telefon? Večina to ne stori nikdar. Tudi tu naj velja pravilo, da se iz zdravstvenih razlogov ne dotikajte telefona, še manj pa z njim telefonirajte. Obstaja raziskava, da se je v 8 odstotkih obrazni ekcem razširil prav iz tujega telefona. če ne gre drugače, pa vsaj enkrat na mesec telefon očistite z vlažilnim robčkom.

4. Straniščna školjka
Čeprav se je kvaliteta javnih stranišč v zadnjem desetletju bistveno izboljšala, pa so vseeno javna stranišča zelo očiten vir okužbe s sezonskimi boleznimi, zoprne pa so okužbe s spolnimi boleznimi, ker je presenetljivo pogost genitalni herpes. Ali se lahko na javnem stranišču ustrezno zaščitimo? Odgovor je ne.

5. Vodovodna pipa
Četudi si na stranišču umijete roke, vseeno pomislite, da ste vodo odprli z umazanimi rokami, s čistimi pa boste izničili ves trud. Taka higiena nima velikega vpliva. Vodovodne pipe so izredno visoko na lestvici prenašalcev črevesnih bolezni okužb z bakterijo E.coli. Ne moremo mimo dejstva, da so razmere v vodovodni pipi zmeraj vlažne ...

6. Kuhinjske spužve
Predstavljajte si kombinacijo straniščne školjke in vodovodne pipe. Kuhinjske spužve so ves čas vlažne, bakterije imajo nešteto možnosti, da se skrijejo v nešteto drobnih por. Zato kuhinjske spužve obvezno zamenjajte vsake 3 mesece, vsaj enkrat na teden pa spužvo za pol ure potopite v raztopino vroče vode in sode bikarbone.

7. Kljuke, držala
Vsakič, ko se dotaknete kljuke na vratih, pride do izmenjave bakterij. Morda niste vedeli, a nekatere bakterije lahko brez težav preživijo 18 ur na kljuki oziroma držalu (najbolj na udaru so držala na nakupovalnih vozičkih, avtobusih, tekočih stopnicah). Ali to pomeni, da v času epidemij ne smemo odpirati nobenih vrat? Seveda lahko, vendar se s prsti nikar ne dotikajte ust.

Higiena rok je zagotovo polovica zdravja.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani