Interaktivni dodatki:






Datum: 2. AVG 23 - DOBRO JE VEDETI

Res mislite, da dobro poznate hrano in pijačo, ki vpliva na hidratacijo?

V vročih poletnih dneh je zelo pomembno, kako hidratizirati organizem. Pazite, da si s hladnimi pijačami ne naredite več škode.

Telo najhitreje in najbolj učinkovito ohladimo in navlažimo s tekočino segreto na sobno temperaturo. Preveč hladna pijača namreč otežuje vpojnost vode, poleg tega povzroči tudi koagulacijo oziroma zgoščevanje maščob, kar pomeni, da se boste podkožnih maščobnih blazinic težje znebili.

Ledene pijače prav tako povečujejo nevarnost za prehlade in druge želodčno-črevesne težave. Prehlad črevesja je najmanj, kar si želite med počitnicami.

Najbolj pravi način ohladitve in navlažitve organizma je pitje vročega čaja, ker spodbuja procese znojenja, kar nas edino tudi v resnici ohladi. Ljudje na Bližnjem Vzhodu to prakticirajo že tisočletja, pa tudi oblačijo se v ohlapna oblačila, ki ne vpijajo znoja.

Morda se sliši nenavadno, a najboljši način, da se odžejamo je vsekakor s sadjem in zelenjavo. Na prvem mestu so lubenice, ki vsebujejo več kot 90 odstotkov vode, vendar veliko drugih mineralov in vitaminov. Lubenice uravnavajo sladkor v krvi, pritisk in imajo izredno dober vpliv na naše zdravje.

Na drugem mestu so kumare, ki imajo prav tako veliko vode, imajo malo energije in veliko vitaminov, predvsem A in C. Zelo pomembna je tudi folna kislina. Kumare prav tako učinkovito zbijajo apetit.

Zelo dober vir vitaminov, vlaknin in antioksidantov so tudi granatna jabolka. Sok je izredno pomemben za ohranjanje elastičnosti kože. Granatna jabolka varujejo kožo pred UV žarki.

Avokado je naslednja dobra stvar za poletje. Vsebuje veliko zdravih maščob, vendar ne vode. Čeprav ne sodi med hranila, ki povečujejo hidratacijo, pa njegove vlaknine pomagajo organizmu zadrževati vodo v telesu.

In še mango velja omeniti. Ima veliko vitamina A in ima izjemen vpliv predvsem na občutljivo kožo, odpravlja akne. Čisti kožo. Čeprav je svež in zrel mango v naših krajih težko dobiti, lahko del njegovih učinkovin izkoristite tudi v soku. Bodite pozorni le, da je naravni in brez dodanih sladkorjev.



Res mislite, da dobro poznate hrano in pijačo, ki vpliva na hidratacijo?
Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
čaj
 
lubenica
 
mango
 
granatno jabolko
 
kumara
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani